Един от „лихварите“ поиска свобода заради отглеждани 100 глави добитък!

Един от „лихварите“ поиска свобода заради отглеждани 100 глави добитък!

Болна съпруга, 100 глави добитък, за които няма кой да се грижи… Тези мотиви представи в съда защитата на един от задържаните

Болна съпруга, 100 глави добитък, за които няма кой да се грижи… Тези мотиви представи в съда защитата на един от задържаните за лихварска дейност в Кърджали. Адвокати на тримата мъже поискаха от Апелативния съд в Пловдив мярката за неотклонение „задържане под стража“ да бъде заменена с по-лека.
„Няма нито едно доказателство в кориците на делото, освен доказателствата, които касаят казуса по същество, че нашият подзащитен има опасност да се укрие. Той е с постоянен адрес. Грижи се за болна съпруга – представили сме доказателства в първа инстанция, които съдът прие надлежно. Грижи се и за едно голямо животновъдно стопанство, като при евентуална негова въдвореност за постоянно в арестните помещения, ще създаде опасността не само да няма кой да се грижи за болната му съпруга, която е с диабет, но и да няма кой да се грижи за стопанство от близо 100 глави добитък“, посочи защитникът на един от обвинямите.
В крайна сметка Апелативният съд отхвърли исковете, а тримака кърджалийци остават в ареста.
В хода на делото стана ясно, че тримата „не са съучастници, а роднини, които действат в сътрудничество и по идентичен начин, като всеки от тях поддържа свой отделен клиентски кръг“.
Припомняме, че обвинените са на 47, 49 и 57 години.

На всеки един от тримата е повдигнато обвинение за извършване на престъпление по чл. 252, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс – т.нар. „лихварство” – банкова дейност без разрешително, като с дейността си са причинили другиму значителни вреди и са получили за себе си значителни неправомерни доходи. Максималното наказание, което законодателят предвижда в този случай, е до 10 години „лишаване от свобода”, глоба до 10 хиляди лева и конфискация на имуществото или част от него. Тримата са обвинени и в извършване на престъпление по чл. 213а, ал. 1 от НК – изнудване, за което е предвидено наказание от една до шест години „лишаване от свобода” и глоба до три хиляди лева.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0