Едва 4-ма лекари на 10 000 кърджалийци! Бивш министър: Представете си какво ще стане след 5-10 години!

Намаляват медицинските сестри, изчезват младите лекари, представете си какво ще стане след 5-10 години в България. Това коментира пр

Намаляват медицинските сестри, изчезват младите лекари, представете си какво ще стане след 5-10 години в България. Това коментира пред БНР проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването.
„В областта на здравеопазването през последните години се забелязват неща, които трябваше да бъдат осъществени много преди това… Имаме категорична липса на лекари, още повече липса на медицински сестри… Имахме глупостта по времето на СДС да бъдат закрити елитни училища за медицински сестри, акушерки, лаборанти, специалисти по дентални грижи. Правим си илюзии, че ще подобрим заплащането“, каза той.
Близо половината от местата за общопрактикуващи лекари в Кърджалийска област са вакантни. В извънболничната помощ липсват специалисти по редица медицински специалности, кадровият в общинските болници в Източните Родопи е много сериозен. През последното десетилетие там се получи дефицит на лекари и медицински сестри, закриха се цели отделения и структурни звена.
Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 6 на 10 000 души от населението. Най-висок е показателят за областите Плевен (8.4 на 10 000 души), Видин и Кюстендил (по 7.1) и Ловеч (6.9). Най-ниска е осигуреността на населението с общопрактикуващи лекари в областите Кърджали (3.9 на 10 000 души от населението), Търговище (4.3) и Разград (4.4).
Осигуреността на населението с лекари по области в България варира от 25.9 до 62.0 на 10 000 души, като най-висока е в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници. Стойности над този за страната има показателят в областите Плевен (62 на 10 000 души от населението), Пловдив (51.2), София (столица) (50.9) и Варна (50). Най-нисък е показателят за областите Кърджали – 25.9 на 10 000 души от населението.
Както вече 24rodopi.com писа, с над 40% е намалял броят на личните лекари в България за последните 20 години. По данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари те са малко над 4000. Най-голям пък е недостигът на джипита в Разград, Кърджали, Ловеч, Търговище и София, посочват от Българския лекарски съюз.
Един общопрактикуващ лекар в Кърджалийско обслужва средно 2576 души – най-високата стойност в сравнение с останалите области в страната. Един лекар специалист обслужва 673 души при средно за страната 424.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0