Евро, гурбет, отсъствия: 53 напуснаха школата, стотици вече са зад граница

Евро, гурбет, отсъствия: 53 напуснаха школата, стотици вече са зад граница

53 деца са напуснали преждевременно училищата в региона само за последните три учебни години, стотици пък са зад граница с родителит

53 деца са напуснали преждевременно училищата в региона само за последните три учебни години, стотици пък са зад граница с родителите си. Това е образователната картина в региона в началото на новата просветна година.
Около 14 400 ученици вкара  в класните стаи в Кърджалийско първият звънец. Първолаците са около 1000 в седемте общини.
13 деца са напуснали завинаги школата през 2017-2018 година, 23 е бил техният брой за учебната 2018-2019-та, а през миналата-17. Липсата на средства за издръжка, както и натрупани отсъствия са основните причини, посочи за „24х7 Родопи“ началникът на Регионалното управление на образованието в Кърджали Гроздан Колев.
В пъти по-голям е обаче броят на учениците, които остават извън школата заради гурбета на родителите им. 1 181 деца от Кърджалийско не чуха първия звънец за учебната година миналия септември и не влязоха в класните стаи защото са зад граница заедно със семействата си. Това сочи информацията на Регионалното управление на образованието на база данните от Механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Общо 1470 деца са били обханати от него в региона. За огромен брой от тях е установено, че вече живеят в чужбина.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: