Д-р Цветеслава Гълъбова: Не битовият, а липсата на кадри е големият проблем! В кърджалийската психиатрия няма дежурен лекар 24 часа!

Д-р Цветеслава Гълъбова: Не битовият, а липсата на кадри е големият проблем! В кърджалийската психиатрия няма дежурен лекар 24 часа!

"В много психиатрични болници, не само в тази в Кърджали, няма дежурен лекар 24 часа. Това е огромен проблем на системата и за мен л

„В много психиатрични болници, не само в тази в Кърджали, няма дежурен лекар 24 часа. Това е огромен проблем на системата и за мен лично той е по-голям от битовите условия“, коментира в сутрешния блок на бТВ д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Нови Искър. Тя коментира заключенията, направени от омбудсмана Диана Ковачева след проверка в домове за умствена изостаналост и деменция, както и в психиатрични клиники.
Установени са изключително лоши битови условия, които създават опасност за живота и здравето на хората и персонала им.
Както вече 24rodopi.com писа вчера, Държавната психиатрична болница в Кърджали е едно от 55-те заведения в страната, към което критиките не са спестени. Отчетени са пропуски в условията на живот. Според омбудсмана, от болница, психиатрията се е превърнала в социален дом за 30 пациенти, които не могат да бъдат изписани, защото нямало къде да отидат.
Държавна психиатрична болница – Кърджали е разкрита на 15.12.1954 г. със заповед на МНЗ № 1706/23.12.1954 г., първоначално като психоневрологична колония. Такава просъществува само 15 дни. Нейната задача била да приема душевно болните на бившия Хасковски окръг. Разполагала със 100 легла.
Болницата е разкрита в сградата на бившия Кърджалийски затвор.
От 01.01.1955 г. болницата е регистрирана като Психоневрологична болница – Кърджали за лечение на остро и хронично душевно болни хора.
На снимката: Д-р Цветеслава Гълъбова, кадър – бТВ
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0