ДПС се оплака в Брюксел, че президентът Радев питал Карадайъ за „майката-родина“

ДПС се оплака в Брюксел, че президентът Радев питал Карадайъ за „майката-родина“

Движението за права и свободи се жалва в Брюксел от държавния глава Румен Радев. Тримата пратеници на ДПС в Европарламента Искра Михайлова, Илхан Кючу

Движението за права и свободи се жалва в Брюксел от държавния глава Румен Радев. Тримата пратеници на ДПС в Европарламента Искра Михайлова, Илхан Кючук и Атидже Алиева-Вели изпратиха писмо до електронната поща на всеки евродепутат в Брюксел с оплакване от президента на България, че е запитал публично лидера на ДПС Мустафа Карадайъ коя е неговата родина. Това пише „Сега“ в материал, озаглавен „Провокативен акт срещу малцинствата в България“.

„Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България“, пишат Михайлова, Кючюк и Алиева-Вели. „Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите – и не само сред тях – и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите“.

Към писмото е приложено видео и превод на стенографския запис от публичната част на консултациите на 18 август при президента Радев с представители на ДПС, когато Карадайъ бе запитан коя е неговата родина, след като на 5 юни бе направил двусмислено изявление по този въпрос на прием в Истанбул при турския президент Реджеп Ердоган.

Текстът не посочва какво е предизвикало въпроса на държавния глава, а направо стига до следния извод: „Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период – етническата търпимост“. Според евродепутатите на ДПС „целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество чрез използване на език на омразата“, пише още „Сега“.

Движението твърди, че е получило „стотици оплаквания от различни български граждани“. Писмото му обвинява президента, че е нарушил чл. 92 на Конституцията на РБ (Чл. 92. (1) Президентът олицетворява единството на нацията.) Партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени „да не останат безразлични към тези действия на президента Радев“, които според авторите на писмото „могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир“.

Сега отбелязва, че това е третото писмо на евродепутати от ДПС до Европарламента през последния месец. По-рано те се оплакаха два пъти от служебното правителство, назначено от президента Радев, което бе косвена атака и срещу него, без да бъде споменавано името му. Едното оплакване твърдеше, че решението на Министерския съвет от 4 юни за съставяне на „черен списък“ на свързаните лица със санкционираните от САЩ трима по Закона Магнитски е представлявало нарушение на основни човешки права, включително и забраната на нечовешко отношение. Тримата евродепутати от ДПС пишат с драматичен тон, че решението е лишило визираните лица „от възможност да задоволяват основните си нужди от вода, храна, електричество, здравни грижи, да получават заплати и пенсии, да плащат данъци и такси и пр“. Това е станало, след като са загубили достъп до банковите си сметки.

Другото оплакване срещу служебното правителство бе заради „натиск върху членове на ДПС по време на предизборната кампания“. В него се твърди, че служебното правителство е задължило чрез районните управления на МВР активисти на ДПС да подписват „предупредителни протоколи“. Те са ги „възпрели да се включат в изборния процес“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    В ДПС напрежението расте. Вътре в партията казана тихомълком почва да вари. Две групи настоят свои политики, които са коренно противоположни идин от друг. Едната група са т.н. „пидпулите на Доган“. Това са хора силно сависими от статуковото. Повечето са със досиета или са деца или внуци на накои с досиета. Тази група добре знае че без статуковото са кото риба в суша. И породи това са толкова агресивни че за да не загубят кокала във партията са готови за жестока борба.
    Другата група се състои от независимите или по-малко зависимите. Тези хора не са здраво вързани, и залагат повече на избиратилите си, и до някаде имат подкрепата на Ердоган. На последък са активни и все повече настойават за свои политики което силно дразни Доган и статуковото.
    Ще видим с времето как ще се развиват нещата, но едно е сигурно. Това че няма да могат заедно много дълго. Едните ще бъдат одстранени от партията в бъдеще.