ДПС: В секции не позволяват на лица да гласуват, закриват камери в училища

ДПС: В секции не позволяват на лица да гласуват, закриват камери в училища

Председателят на Общински съвет на ДПС- Кърджали Лятиф Расим внесе сигнал в РИК-Кърджали, касаещ дейността на СИК, които в нарушение на

Председателят на Общински съвет на ДПС- Кърджали Лятиф Расим внесе сигнал в РИК-Кърджали, касаещ дейността на СИК, които в нарушение на закона не позволяват гласуване на лица, имащи право да гласуват, но не фигурират в избирателните списъци, съобщиха от пресцентъра на Движението за права и свободи.

„В Общински съвет на ДПС- Кърджали постъпват сигнали от български граждани, които са подали заявление да упражнят правото си на глас в чужбина, но в изборния ден се намират на територията на страната и искат да упражнят правото си на глас.  Според наша информация, някои СИК не допускат до гласуване избиратели, които не фигурират в избирателните списъци, но имат право да гласуват. Според ИК и Методически указания на Централната избирателна комисия по прилагане на Изборния кодекс за секционните избирателни комисии, лицата, които са се явили в секцията по постоянния си адрес, срещу името на които в Списъка на заличените лица е отбелязано „МВнР“ гласуват, след представяне на декларация по образец – Приложение № 17-НС, че не са гласували и няма да гласуват на друго място и за тези лица не се изисква да представят удостоверение от общината или кметството по чл. 40  ИК – Приложение № 15-НС.“, се посочва в сигнала.

ДПС -Кърджали настоява  РИК да предприеме необходимите действия  по уведомяване на СИК на територията на община Кърджали за законосъобразния начин на провеждане на изборния процес.

Председателят на Общински съвет на ДПС- Кърджали внесе в РИК-Кърджали и втора жалба, в която се посочва, че в предизборния щаб на ПП ДПС- Кърджали постъпва информация, че камерите в изборните помещения, намиращи се на територията на училищни сгради, работят и записват избирателния процес, като директорите на училища наблюдават дейността на СИК. „Имаме конкретни сигнали за грубо вмешателство в изборния процес  на директора СУ „Максим Горки“ в с. Чифлик, която реагирала срещу правилното и законосъобразното действие на СИК № 105, която е закрила камерата с лист и по този начин е предотвратила записването на изборите“, пише в жалбата.

От ОбС на ДС-Кърджали настояват РИК-Кърджали да извърши незабавна проверка от за наличие на нарушение на ИК и решение № 2396-НС от  03. 04. 2021 г на ЦИК във всички секции на територията на община Кърджали и да се предприемат необходимите законови мерки за спазване на закона и осигуряване на нормален изборен процес на територията на община Кърджали.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: