До 5 години затвор грозят кмета на Одрин заради укриващ се в Кърджалийско опасен турчин

До 5 години затвор грозят кмета на Одрин заради укриващ се в Кърджалийско опасен турчин

Регистриран адресно в Кърджалийско турчин, който е беглец от затвора, създаде от разстояние сериозни проблеми на кмета на Одрин (Edi

Регистриран адресно в Кърджалийско турчин, който е беглец от затвора, създаде от разстояние сериозни проблеми на кмета на Одрин (Edirne) Реджеп Гюркан.
Одринският кмет е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 75 хиляди турски лири. Спрямо него е повдигнато обвинение за „подстрекателство за лишаване от свобода на човек”.
Укриващият се в България Шюкрю Бенли, който беше в затвора за „незаконно разпространяване на лични данни” и срещу когото продължава друго дело за същото престъпление, е подал чрез адвоката си жалба срещу кмета на Одрин, пишат местните медии. Бенли твърдял, че кметът го е нападнал.
В рамките на разследването е изготвен обвинителен акт с искане за затвор от 2 до 5 години за престъплението „подстрекателство за лишаване от свобода на човек” срещу Гюркан. Обвинителният акт е внесен в 3-ия Висш наказателен съд в Одрин.
Разпитан по делото е кметът на Одрин, след което е освободен срещу парична гаранция. Пред журналисти кметът Гюркан споделя, че вярва в това, че справедливостта ще възтържествува. Той твърди, че е дал показания и като жалбоподател, и като заподозрян, и че е бил оклеветен. „И аз подадох жалба срещу лицето, което ме клевети. Лицето, което ме клевети, избяга в България по друго престъпление. Ако беше невинен, не би напуснал страната. Вярвам, че справедливостта ще възтържествува”, твърди кметът.
61-годишния Бенли, който преди години е осъждан и за сексуален тормоз над студентка, е лежал в затвора 4 месеца и 21 дни. Излизайки на свобода, той извършил нови престъпления и ден преди отново да го вкарат на „топло“, е избягал в България.
Селски кмет от Кърджалийско го уредил с адресна регистрация и сега Бенли е със статут на временно пребиваващ в България.
Шюкрю Бенли в момента е издирван от турските власти, за да изтърпи присъди по други дела. Бившият търговец, който е родом от Малатия, но имал галантерия в Одрин, е напуснал Турция на 19 август 2017 година с автомобил „Фолксваген Пасат“, черен на цвят. Влязъл в България през ГКПП „Капитан Андреево“.
На 10 август 2017 година той бил уведомен, че има влязла в сила присъда и следва на 20 август да се яви в затвора в Одрин. В следващите дни той си урежда 45-дневна българска виза и на 19 август напуска Турция с автомобил „Фолксваген Пасат“. На 20 август е обявен за издирване.
От тогава Шюкрю Бенли живее в България. Подвизава се в Пловдив, Свиленград, Кърджали и София. Без да влиза в Турция, той успя да получи и Д виза от българското консулство в Бурса, за да си удължи престоя у нас, а заради скандала консулът беше отзован.
Шюкрю Бенли попадна в българските медии с твърдението си, че бил насила отведен в къща в свиленградското село Чернодъб на 22 декември м. г., където са го изтезавали. Месеци по-късно пък публикува във Фейсбук снимка с бинтована ръка, като твърдеше, че отново бил нападнат.
Въпреки, че адресно бил вписан в Кърджалийско, Бенли в последните две години живее в Пловдив. В България се опитваше да продаде на телевизии видео кадри, които доказвали, че кметът на Одрин е враг на Реджеп Тайип Ердоган. Видеото се появи в някои медии в Турция малко преди местните избори, но въпреки това Гюркан отново бе избран за кмет.  
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0