Доц. Кунчев: 10 души заразяват 11! При кашлица, температура и болки в гърлото – на лекар за COVID19

Доц. Кунчев: 10 души заразяват 11! При кашлица, температура и болки в гърлото – на лекар за COVID19

При кашлица, температура, болки в гърлото има основание да се търси лекарска помощ за COVID-19, предупреди националният здравен инсп

При кашлица, температура, болки в гърлото има основание да се търси лекарска помощ за COVID-19, предупреди националният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.
Сега репродуктивното число е 1,04 т.е. приблизително 10 души заразяват 11, обяви той в сутрешния блок на Нова тв. Въпросът е да не допуснем големи епидемични взривове, заяви националният здравен инспектор.
„Да, на второ място сме по смъртност на 1 милион души, но зависи за какво говорим като отчет – дневен, седмичен или по-дълъг. Ще се анализира защо обаче явно смъртността в България стана по-висока, след като в България има спад на случаите на коронавирус, в Европа средно има увеличение (по 22-23% за двата показателя съответно на седмична база), но смъртността се оказва съвсем различна. Никой не може да гарантира, че тенденцията на намаляване на случаите в България ще се запази. В Западна Европа вече има увеличения от 50-80 процента“, посочи д-р Кунчев.
Той каза, че пълно затваряне на градове няма да има – не мога да си представя каква трябва да е ситуацията за такова нещо, но може да се затварят определен тип обществени места – зали, заведения.
Националният здравен инспектор коментира предстоящото отваряне на училищата.
„Каквото става в обществото, това ще става и в училище. Не може училищата да са остров на благоденствието, ако всичко друго върви в лоша посока“, каза той.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0