"Дори да видите, че настъпва края на света, ако имате под ръка фиданка, засадете я!"

"Дори да видите, че настъпва края на света, ако имате под ръка фиданка, засадете я!"

„Когато бях на 15 години (в далечната 1995 година) заедно с един приятел решихме да засадим дръвчета на една пуста безстопан

„Когато бях на 15 години (в далечната 1995 година) заедно с един приятел решихме да засадим дръвчета на една пуста безстопанствена ливада, в гориста местност, наречена Джебеджилер, край пътя Ардино – Смолян. Наблизо течеше и едно малко поточе, което се вливаше в река Коджадере, така че нямаше да имаме проблем с поливането. Към инициативата се включиха още наши приятели, с които играехме футбол всеки ден и на избраното от нас място засадихме над 70 дръвчета. Бяха предимно плодови: ябълки, круши, череши, сливи, мушмули и други, но имаше и кестени и липи, които ни бяха дарени безвъзмездно от горски служители. Бяха ни видели как залесяваме и решиха и те да имат принос.
После редовно поливахме дръвчетата с месеци, докато един ден открихме, че дръвчетата липсват. Неизвестни лица ги бяха присвоили.
Днес ловджиите често организират ловни излети в същата местност през уикендите. Тогава бяхме прочели за словата на пророка Мухаммед (мир нему), който е казал: „Дори да видите, че настъпва края на света, ако имате под ръка фиданка, зададете я!“
Поводът да се сетя за тази случка бе едно видео, публикувано в предаването „Господари на ефира“, където един мъж всеки ден сади по едно дърво на пустинен остров в североизточна Индия в продължение на 37 години и днес там отново има гора и дивите животни са се завърнали.
Примерът може да е заразителен и да послужи на всички мислещи хора, които виждат и осъзнават значимостта на глобалните климатични проблеми.
Да садим дръвчета в Кърджалийско!“.
Писмо на Мехмед Хасан до 24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0