"Дори да видите, че настъпва краят на света, ако имате под ръка фиданка, засадете я!"

"Дори да видите, че настъпва краят на света, ако имате под ръка фиданка, засадете я!"

Моят апел е към всички читатели и към всички уважаващи себе си хора: Да спрем унищожаването на природата! Това пише до 24rodopi.com

Моят апел е към всички читатели и към всички уважаващи себе си хора: Да спрем унищожаването на природата!
Това пише до 24rodopi.com жител на ардинското село Бял извор по повод публикацията ни „Пресъхна реката на златотърсачите“.
Вижте пълния текст на писмото:
„Миналата седмица пресъхна извиращата от връх Алада Бялизворска река. Това не се е случвало никога преди, според възрастните хора. Едно време, тук реката бе пълна с риба и дори покрай реката течеше пълна вада с вода, широка около два метра, която се използваше за смилане на житото от воденицата, разположена на разклона, разделящ пътя между Ардино и Смолян.
На срещата на селските кметове с кмета на община Ардино бе изтъкнат проблемът със засушаването с цялата му сериозност. В съседната община Неделино, която е на 17 километра, също обявиха бедствено положение заради липсата на вода. Явно е, че проблемът с безводието важи не само за цялата община и областта, но и за съседни общини и области. Може би за цялата страна, ако не и световен проблем.

Ще стане още по-страшно, ако скоро не се вземат мерки. Унищожаването на природните ресурси го причиняваме ние, хората. Тук, в Бял извор, всеки ден, в продължение на месеци се изнасят по няколко коли дървен материал – нагоре от махала „Деремале“ и от връх „Момини гърди“. И децата знаят, че поголовното изсичане на горите нарушава баланса в екосистемата и причинява безводие и засушаване. Крайно време е да спрем това престъпление към природата, дори то да е законно в задоволяване на човешката алчност към дървен материал.
Нека да покажем, преди да е станало прекалено късно, нашата нетърпимост към изсичането на горите и унищожаването на природата. Можем да дадем и личен пример със засаждането на едно широколистно или плодоносно дървче.
Пророкът Мухаммед (да му се слави името) е казал: „Дори да видите, че настъпва края на света, ако имате под ръка фиданка, засадете я!“.
Преди години тук, в Бял извор, имаше многобройни черешови, ябълкови, крушови, сливови и други плодови дръвчета, от които децата ядяха с удоволствие, събирайки се на групички и бандички. А ние какво оставяме в наследство след нас?
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0