Домът, сърцето, картините на Шабан Окан

Домът, сърцето, картините на Шабан Окан

Художникът Шабан Окан е роден през 1959 г. в Джебел. В периода 1974-1977 година завършва средно образование в ЕСПУ „Христо Ботев&

Художникът Шабан Окан е роден през 1959 г. в Джебел. В периода 1974-1977 година завършва средно образование в ЕСПУ „Христо Ботев” в града, където започва да рисува в курсовете по живопис на Расим Йозгюр, който е и неговият единствен учител по рисуване в България, а по-късно и в Турция, където преподава във Факултета по изящни изкуства, дизайн и архитектура в Университета ЕГЕ в Измир.

По време на т.нар. „възродителен процес“ името на Шабан е насилствено променено от властта и той става Петър Емилов Христов. С вълната от изселници завинаги напуска родния дом в България и от 1990 г. живее и работи като художник в Бурса, където още през 1991 г. показва свои творби в обща изложба с други български изселници. По стечение на обстоятелствата се превръща в своеобразен културен мост между Турция и Западните Балкани, и години наред пътува със серия самостоятелни изложби между Турция, Сърбия и Северна Македония. Работи с различни техники, вкл. смесени – масло, туш, акварел, темпера, а в любимите му градски и селски пейзажи винаги сантиментално се промъква идеята за дом – там, където сърцето се чувства на мястото си. 

Първата самостоятелна изложба на Шабан Окан в България ще бъде показана в Артгалерия „Кръг“ в Кърджали от 13 до 30 април. Ще бъдат поканени да я видят и кметовете на Кърджали и Джебел – д-р инж. Хасан Азис и Неджми Али.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0