Домино с цените – строителството поскъпва, наред са жилищата! Тунджай Гюлер: Тест за бранша, но ще има и оферти менте!

Домино с цените – строителството поскъпва, наред са жилищата! Тунджай Гюлер: Тест за бранша, но ще има и оферти менте!

Драстично поскъпване на строителните материали от Нова година насам регистрират предприемачите. С нови, по-високи цени са метали, строи


Драстично поскъпване на строителните материали от Нова година насам регистрират предприемачите.
С нови, по-високи цени са метали, строително желязо, кофражи, изолации, замазки и др., което неминуемо ще оскъпи новото жилищно и индустриално строителство. Засега не се забелязва ефектът на доминото, макар че инвеститорите едва удържат цените на жилищата.

През последните месеци желязото скочи с 30%, обобщава Пламен Иванов, шеф на Камарата на строителите в Пловдив. Килограм желязо струваше 90 стотинки,  после „се изстреля” до 1.50 лева, а сега е на ниво от 1,25 лева, описа по-конкретно ценовите лупинги Тунджай Гюлер, президент на строителна компания „ГЕРТ груп”, пише водещият пловдивски всекидневник „Марица“.

Компанията е известна в Кърджалийско с много реализирани строителни проекти, в това число и жилищното бижу „Панорама парк“ до Новия мост в града край Арда.

Несъмнено ръстът в цените на строителните материали ще рефлектира и върху цените на жилищата, категоричен е Тунджай Гюлер и прогнозира, че след 2 години средната цена на жилищна площ в Пловдив ще е 1000 евро на кв. м. По-особен ще е казусът със сгради, купени на зелено, защото строителите не са калкулирали гигантския скок в предварителните сметки. Всеки ще реагира различно – някои ще орежат нормата си на печалба, други ще изискат доплащане от клиентите си.

Трети пък са се подсигурили с количества на склад и ще реорганизират работата си така, че да изчакат евентуално успокояване на пазара.

За ценовата политика на строителите аз имам няколко версии според вида на обекта, разгръща тезата си Валентин Кънчев, съдружник в „Сиенит”. Индустриалното строителство, което е изцяло от метал, вероятно ще вдигне себестойността си, тъй като 30% отгоре за основен материал е голям удар. При жилищното строителство обаче той смята, че оскъпяването ще е по-малко.

Цените на суровините и материалите в България са в пряка връзка със световните, отбелязва Кънчев. Щом вносителите ги вдигат, строителите просто плащат. Не съм забелязал обаче повишение при родното производство на строителни материали, колкото и да е малко то, като например при цимента. У нас цимент произвеждат главно „Златна Панега” (част от „Титан груп“) и „Девня Цимент“. Друг е въпросът с китайския внос. Там транспортът скочи 5-6 пъти преди Нова година и автоматично оскъпи стоките.

Добрата новина е, че китайски стоки в строителството се ползват главно в довършителните работи и при интериорните решения.

Има и още нещо, което в съвсем обозримо бъдеще ще даде допълнителен тласък на цените на металите, посочват анализатори на специфичния пазар. И това е преминаването към „зелена икономика“. Проектите за „зелена енергия“ от зарядни станции за електрически автомобили до вятърни турбини използват големи количества мед и други метали, което допринася за вълнението в сектора. А използването на мед и алуминий в автомобилите и строителството е широко разпространено благодарение на добрата им електропроводимост и рециклируемост.

„Несъмнено има ръст на цените на строителните материали – желязо, изолации, замазки, и това неминуемо ще рефлектира върху крайните цени на жилищата. Задава се много сериозен тест за бранша. Конкретно в Пловдив средната цена на квадратен метър до две години ще е сериозно коригирана нагоре. Разбира се, това ще рефлектира и върху качеството – сериозните играчи в бранша ще поддържат диалог, основан на доверие с клиентите. Неприятната новина за купувачите  е, че ще се появят фалшиви оферти“, коментира Тунджай Гюлер, президент на строителна компания „Герт груп“.

Компанията строи в момента пет жилищни комплекса в Пловдив и е осигурила голямата част от необходимите материали за изграждането им. Заради естеството на работа ще се наложат допълнителни покупки, но Тунджай Гюлер е категоричен, че няма да позволят клиентите им да бъдат неприятно изненадани от възходящите тенденции.

„Цената на желязото излетя от 90 ст./кг до 1,50 лв., сега се нормализира към 1,25 лв. Петролът се вдига, трудът също, има недостиг на читави строителни бригади в страната. След 2 години средната цена на жилищна площ в Пловдив ще е 1000 евро на кв. м. Съветът ми към бъдещите новодомци е да си отварят очите, защото ще се нароят измамници с менте цени, които на по-късен етап ще излязат „солени“, прогнозира строителният предприемач.

Относно вноса на строителни работници от Турция в България в последните месеци Гюлер уточнява: „В Турция също има бум на строителството. Добрите майстори и бригади са ангажирани. За добрите в бранша няма проблем. Затова и тук трябва внимателен подход – некачествена бригада с лоши материали в търсене на дъмпингова цена е възможно най-лошата комбинация“.

Много от строителните предприемачи смятат, че увеличението на цените на материалите не се дължи на повишено търсене, а причината се крие в ограничено предлагане заради спиране на много бизнеси покрай COVID-19.

Покачването на цените на всички основни суровини и материали, използвани в строителството, не е тенденция само у нас. Нещо повече  българският пазар, който по традиция разчита на сериозен внос, просто реагира на случващото се на световните борси, категорични са експертите.

В глобален мащаб само от началото на годината цената на повечето строителни материали се е повишила с близо 20%, като при някои отделни категории скокът е дори по-голям. В САЩ например тон арматурно желязо към края на миналата година е струвал 750 долара, а в началото на март –  близо 910 долара.

Подобна е и ситуацията в ЕС, където увеличение е регистрирано във всички страни. Цените както на дървен материал, така и на стомана – два основни строителни материала, са скочили между 20 и 25 процента в Германия. Преглед на световните пазари показва, че само през 2020 г. дървеният материал от иглолистни видове е поскъпнал глобално със 73%, докато желязото и стоманата са нараснали с 50,8%. Шоковият скок от 25,8% е бил за два месеца – през ноември и декември.

Доминото с цените на материалите продължава и тази година, като обхватът се разширява. Сега драстично поскъпват цветните метали. Цeната нa мeдтa ce изкaчи дo нaй-виcoкoтo cи нивo oт пoчти дeceтилeтиe, тъй кaтo инвecтитopитe oчaквaт пoвишeнo тъpceнe нa мeтaлa зa инфpacтpyктypни и cтpoитeлни пpoeкти в пocтпaндeмичнaтa икoнoмикa. B средата на февруари цeнaтa нa мeдтa ce изкaчи нaд $4 зa пayнд зa пъpви път oт ceптeмвpи 2011 г.

Цените на гранит, изолация, бетонни блокове и тухли също растат в последните месеци. При гипсаркона и керамичните плочки няма рекорди, но те също са поскъпнали.

Причината за динамичния пазар според експертите са проблемите в Китай и Индия, които създават сериозен недостиг при суровините. Заедно двете държави съставят близо половината от търговците на този пазар. Пълнoтo oтвapянe нa икoнoмикитe пo cвeтa, както и плaнът нa нoвия пpeзидeнт нa CAЩ Джo Бaйдън дa инвecтиpa мощно в инфpacтpyктypa пък правят търсенето много по-голямо в сравнение с лятото на 2020 година, когато пандемията от коронавирус парализира много бизнеси.

Според експертите количествата в складовете на големите производители, натрупани преди кризата, вече са изчерпани. С увеличаването на търсенето от началото на тази година фабриките не са били готови за резкия скок в поръчките поради недостиг на работници, ресурси, суровини или капитал.

Като допълнителен проблем се отчита и фактът, че големите китайски компании са били задължени от местните власти да съсредоточат приоритетно доставките си към местните контрагенти, за да може страната по-бързо да се възстанови от последиците от пандемията.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0