Доклад: С 12% ръст на домашното насилие в извънредното положение!

Доклад: С 12% ръст на домашното насилие в извънредното положение!

С близо 12% e увеличението на случаите на домашно насилие през настоящата година. Това отчита ежегодното проучване на сдружение “

С близо 12% e увеличението на случаите на домашно насилие през настоящата година. Това отчита ежегодното проучване на сдружение “Алианс”. Според доклада след края на въведеното извънредно положение ситуацията се влошава, като и до днес се отчита непрестанен ръст в броя на активните случаи.

Националната гореща телефонна линия 0800 11977 предлага денонощна  адекватна подкрепа на пострадалите от домашно насилие в България. За периода от създаването на линията през 2018 г. до лятото на тази година общият брой потърсили подкрепа жени е 904, като само през 2018 г. регистрираните случаи са 114. За година броят им се удвоява и поискалите помощ са вече 373. Тази година, с обявяването на извънредно положение, числото отново расте – 417 жени са позвънили на Националната гореща телефонна линия, а годината още не е приключила. Закрила обаче не търсят само жени – 1.5% от обажданията са от мъже.

Наблюдава се и голямо увеличение на жените, които търсят закрила и настаняване в защитена структура – от 5 жени с едно дете през 2018 г. до 34 жени с 28 деца през тази година.

Линията осигурява подкрепа на тези жени. Те не са сами и имат още някого до тях в момент на страх и несигурност. Понякога за жертвите е голямо успокоение, че заедно с тях има някой свидетел на ситуацията, който може да се притече на помощ. Ясно се усеща и изразената вина на пострадалите жени, които много често сами не успяват да разпознаят, че са жертва на насилие, и смятат, че заслужават или са провокирали ситуацията, посочват от сдружението.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0