Доган не е изритал Борисов, ДПС си оставя път към „правителство на националното спасение“ с ГЕРБ

Доган не е изритал Борисов, ДПС си оставя път към „правителство на националното спасение“ с ГЕРБ

Доган е имал нужда от време да анализира искането на хората от плажа в „Росенец“. Разбира се, това е шега. Не е вярно, ч

Доган е имал нужда от време да анализира искането на хората от плажа в „Росенец“. Разбира се, това е шега. Не е вярно, че Доган е изритал Борисов.
Така журналистът Илхан Андай отговори на въпроса на водещия Антон Хекимян в студиото на bTV дали не е закъсняло решението на ДПС да не подкрепят проекта на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание.
Мълчанието на Доган беше злато, но мълчанието на ДПС днес е нездравословно за партията, която се е превърнала в политически организъм с коронавирус, но не взима мерки. Всеки сочи ДПС и гледа да извлече дивиденти, като най-често обвинява другия, че работи с ДПС. Всеки вижда в ДПС злото, всеки се пази от него. Затова реакцията може да се смята за закъсняла.
Това отбеляза още журналистът от 24rodopi.com.
„ВНС и нова Конституцията е една тема, а прекратяването живота на това правителство е друга. Вчерашното изявление на Карадайъ е с ендемичен характер. Не трябва да се бъркат двете неща. ДПС няма нужда от избори през ноември. ДПС си оставя път към „правителство на националното спасение“ с ГЕРБ. Ние виждаме декларация, но не знаем какво става зад паравана. В моменти всички са доволни от реакцията на ДПС. Дори Борисов е доволен, защото прикачи ли се ДПС към ГЕРБ, той на последната права може да потъне заедно с ДПС“, каза Андай.
Той очаква друго поведение от ДПС след 2 септември, ако разбира се улицата не измисли нещо по-сериозно, а тя в момента не притеснява правителството. Допирната точка между ДПС и ГЕРБ е да не се допусне служебно правителство на президента Радев и да се направи възможното в това Народно събрание да се сформира нов кабинет. 
„ДПС печели, че няма официална прегръдка с ГЕРБ, защото който в момента се прикачи към управляващата партия – губи“, каза Андай.
Важното за ДПС в този момент е да се покаже истинска опозиция и демократична сила, но декларацията са фанфари за два дни. Днес вече ще се правят по-трезви анализи, за да се види, че ДПС не отваря линия за предсрочни избори.
Самото ДПС няма сметка от Велико Народно събрание и 120 депутати, защото партията ще има символично представителство в парламента тогава. Много важно, че в Кърджали ще имат двама депутати, каза журналистът.
Илхан Андай коментира и картата на Велика Турция, в която влиза половин България и Северна Гърция, и която бе разпространена от депутата от Меджлиса Метин Кюлюнк.
„Този интересен депутат, земляк на Ердоган, убеждава гърците, че са живели по-добре 400 години под османско владичество, отколкото след това под „империалистическия ботуш“. Дори изглежда благ, но реакцията на гърците е мигновена – определят думите и картата като провокация. Това се прави в дните на напрежение между Турция и Гърция. Но Атина и Анкара от 100 години са като хипертоници, но които не допускат да се случи най-лошото“, каза Андай и прогнозира, че през септември в Европа ще има важни срещи и напрежението ще бъде овладяно.
Тази карта и предишните подобни поражда у мен усмивки, но много хора мислят и реагират другояче и това се дължи на чипа и ония 500 години, каза журналистът.
Но дори Ердоган да поиска ревизиране на Лозанския договор и неговите териториални клаузи, ние не сме сами, зад нас е Европа, посочи той.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0