Доган: Големият ми успех е създаването на ДПС – партията, която роди внушителен елит

Доган: Големият ми успех е създаването на ДПС – партията, която роди внушителен елит

ДПС ще се развива, защото нашата формула е "Ако си наравно с другите, ти вече си изостанал", казва още лидерът на Движението Речите

ДПС ще се развива, защото нашата формула е „Ако си наравно с другите, ти вече си изостанал“, казва още лидерът на Движението

Речите и изказванията на Ахмед Доган винаги предизвикват интерес и предоставят поле за действие на анализатори. Особено когато става въпрос за „морфичен резонанс“, „колективно тяло“, „портали на възприятието“, „мисловната парадигма на времето“ и други. Бе направен опит да се анализира и последната новогодишна реч на почетния председател на ДПС, произнесена на 19 декември 2019 година, която изглеждаше сравнително скучна откъм нови изрази. Усещаше се умората от тежестта на Прехода и отказ от неговия ретроспективен анализ, долавяше се песимизъм за състоянието на демократичната система на управление.
Макар, че Доган вече не се занимава с активна политика, електоратът винаги очаква с интерес да чуе какви мисловни хоризонти ще начертае лидерът. В едно от последните си интервюта, дадено 21 януари 2012 година пред ТВ7, Доган заявява: „Убеден съм, че мълчанието е също форма на изказ в правенето на политика“. От тогава и до днес звучи актуално. Явно почетният председател е избрал тази форма на правене на политика, но в същото интервю, в отговора на финалния въпрос на репортерката „Кой е най-големият ви успех за тези 22 години?“ се съдържа може би това, което очаквахме да чуем в новогодишната реч вече за 30-годишнината.Тогава Доган е по-словоохотлив: „Ами, във всички случаи – ДПС. Аз винаги говоря в множествено число. ДПС и всяка партия е партия, доколкото е колективно тяло. ДПС успя да създаде много внушителен елит. Без елит не може да има политика, не може да има изграждане на демокрация, не може да има изграждане на пазарна икономика, няма визия, няма отговорност. ДПС има този субект от много подготвени хора. Субект, който е продукт, обаче, на 20-годишен труд. Това възприемам в лично измерение и като личен успех. И съм убеден, че ДПС ще се развива, защото нашата формула е „Ако си наравно с другите, ти вече си изостанал.“ Трябва да имаш изпреварващо развитие!
В унисон с новогодишния песимизъм на Доган са и последните му думи. На заключителното обръщение на репортерката: „Благодаря ви за това интервю“, той отговаря: „Аз съм благодарен за възможността да помисля на глас, ретроспективно така, но не много оптимистично. За голямо съжаление“.
Последната митингова реч на Доган е на 19 май 2012 година в Джебел. Тогава е много критичен към Бойко Борисов и обещава пред избирателите, че ДПС ще предизвика предсрочни парламентарни избори. Доган гарантира силно присъствие на ДПС в новата власт, защото партията вече има подготвени кадри.
Ерхан АЛЕМДАР, специално за 24rodopi.com
Ще излезе ли Доган от „Сарая“, за да празнува с 500 депесари 30 години ДПС – тук 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0