Доброволци чистят около феномена Скален прозорец, районът превърнат в сметището на 3 села (снимки)

Доброволци чистят около феномена Скален прозорец, районът превърнат в сметището на 3 села (снимки)

На Велики петък и събота доброволци от София, ръководени от лицензирания планински водач Александър Сивков, в партньорство с Арт движен

На Велики петък и събота доброволци от София, ръководени от лицензирания планински водач Александър Сивков, в партньорство с Арт движение Кръг започнаха поетапно почистване на района на Скален прозорец, който заема  площ от 2 дка и се намира в района на Големия дол на село Костино.

Заради уникалния си характер Скалният прозорец е обявен за защитен природен обект със Заповед № 415/12.06.1979 г. Това е един великолепен скален мост, висящ във въздуха, подпрян от две колони с отрязано от всички страни платно. Височината му е около 10 м, дължината 15 м, а ширината 7 м, дебелината на платното е 1,5 м. Заобиколен е от 5 водопада и маршрутът дотук е изключителна атракция за по-напреднали планинари с уклон към приключенията.

До Скалния прозорец има една обозначена екопътека, но тя е много трудно да бъде следвана без човек, който познава района. Пътеката започва от един от завоите на пътя покрай язовир „Кърджали“, докъдето се достига лесно с автомобил. Екологичният проблем е, че все още няма осигурено сметоизвозване от селата Крушка, Звънче, Голяма бара, поради което всички отпадъци се свличат с буйната вода през дъждовните сезони и с топящите се снегове, надолу към най-ниската точка на Големия костински дол и се събират там, откъдето е невъзможно да се извлекат по друг начин освен на ръка и в чували пеша през целия планински терен.

Трудният достъп до тази иначе любима дестинация на планинския водач Александър Сивков, който е бил неведнъж гост в акциите на Кръг в Дъждовница, го мотивира да събере доброволци от София, за да участват в поетапното изнасяне на отпадъците от Големия костински дол до шосето при с. Крушка, откъдето сметоизвозването до Депото за отпадъци ще бъде осъществено на 7 май от ОЧБ-Кърджали, тъй като акцията се изпълнява със съдействието на Община Кърджали.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0