Добри новини от Ада тепе!

Приходите на златодобивната компания Dundee Precious Metals (DPM) от проектите й в България са се увеличили повече от два пъти за първи


Приходите на златодобивната компания Dundee Precious Metals (DPM) от проектите й в България са се увеличили повече от два пъти
за първите девет месеца на 2020 г. спрямо същия период на миналата година. Към края на септември общите приходи от мините в Челопеч и Крумовград са достигнали 345.8 млн. долара, а нетната печалба е близо 168 млн. долара, показва отчетът на канадската компания. Ръстът се дължи както на това, че през първата половина на миналата година „Ада тепе“ край Крумовград още не работеше и реално нямаше приходи, така и на по-доброто представяне на компанията в Средногорието тази година, пише „Капитал“.

За първите 9 месеца на 2020 г. „Дънди прешъс металс Челопеч“ е произвела 8% повече медно-златен концентрат и 12% повече пиритен концентрат, който съдържа злато, отколкото през 2019 г.  Така и общото производство на злато под формата на концентрат се е увеличило с 8.5%. Към края на септември по-големи са били и произведените количества мед и сребро. Продажбите също са нараснали заради графика на доставките. От компанията отчитат и по-високи разходи за преработка, което е резултат най-вече от поскъпването на еврото спрямо долара. Нетната печалба се е увеличила с 87% благодарение на по-високите цени на златото и по-големите количества продадени метали.

В същото време разходите за преработка на проекта „Ада тепе“ са намалели значително (-20%) през първите 9 месеца на тази година, което се дължи основно на по-големите количества преработен концентрат и по-ниските цени на електричеството и някои консумативи. Нетната печалба на „Дънди прешъс металс Крумовград“ се е покачила рязко в резултат на увеличените доставки на златен концентрат след старта на производството, както и поради по-високите цени на златото.

До края на годината DPM ще приключи задълженията си по договора за предварителна продажба на част от златото от новата мина, който беше сключен през 2016 г. с BNP Paribas като водеща страна, Canadian Imperial Bank of Commerce, Уникредит Булбанк и централната банка на Канада. Съгласно споразумението компанията получи авансово плащане от 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очакваната продукция за 2019 и 2020 г. Средствата бяха използвани като част от финансирането за разработване на мината и изграждане на съоръженията край Крумовград, а цялата инвестиция достигна 165 млн. долара. За целия период DPM се ангажира да достави близо 46 хил. тр.у. злато, като до края на годината остава да бъдат уредени малко под 7 хил. тр.у. При всяка доставка част от отложените приходи по заема се вписва като приходи в отчета.

Другата добра новина: „Дънди“ и Община Крумовград обявиха 7-ми прием на проекти за финансиране! – четете тук

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0