Децата на гурбет, пенсионери отварят заради тях крайпътно заведение

Децата на гурбет, пенсионери отварят заради тях крайпътно заведение

Трупата на Театрално-музикален център – Кърджали започна репетициите за нов спектакъл по пиесата „Деца на света“ на Стефан Цанев, като авторът

Трупата на Театрално-музикален център – Кърджали започна репетициите за нов спектакъл по пиесата „Деца на света“ на Стефан Цанев, като авторът предостави най-новата редакция на творбата си. Проектът е част от инициативата “Digital theatre” на Европейската театрална конвенция (ETC), чийто член кърджалийският театър е от две години. Освен своята „жива версия“ с публика, спектакълът ще има и обогатен дигитален вариант със субтитри за разпространение сред международните партньори от ЕТС.

През август големият български творец Стефан Цанев ще празнува 85-та си годишнина. Темата, която разглежда пиесата му „Деца на света“ (2011), е изключително актуална. В центъра на драматургията е историята на възрастна двойка, пенсионирани преждевременно интелектуалци, които, за да помагат финансово на децата си в чужбина, решават да отворят крайпътно заведение – насред нищото. Оказва се, че клиенти не идват, децата, успешно интегрирали се в други държави, също не се прибират, а годините препускат бясно.

Социалната трагикомедия изследва темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0