Децата в Черноочене събраха бонбоните и предложиха най – сладката програма

Децата в Черноочене събраха бонбоните и предложиха най – сладката програма

Празнична програма на възпитаниците на най-голямата в района детска градина – „Знаме на мира“ в Черноочене, и филиали

Празнична програма на възпитаниците на най-голямата в района детска градина – „Знаме на мира“ в Черноочене, и филиалите към нея, донесе много настроение на чернооченци в деня Арифе в навечерието на свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам. Малчуганите събраха овациите на своите родители и гости с изпълненията си на откритата сцена в центъра на Черноочене. Под ръководството на своите учителки, малките бяха подготвили с много обич празнична програма.

Събитието беше уважено от кмета на община Черноочене Айдън Осман, председателя на общинския съвет Бедрие Газиюмер, ръководството на община Черноочене, кметове на населени места, родители и много граждани.

Айдън Осман поздрави присъстващите и всички жители с настъпващия празник.

Община Черноочене изненада с подаръци лакомства малките участници.

По стар обичай в първия ден преди Рамазан Байрам жените месят мекици и ги раздават на съседите си и така се отбелязва началото на т. нар. ден Арифе.

Празнично облечени рано сутринта децата в чернооченско събираха бонбони, сладкиши и други лакомства.

Рамазан Байрам ще започне рано сутринта в четвъртък с тържествени молитви в джамиите при спазване на противоепидемичните мерки.

Празникът, известен и като Шекер Байрам заради многото сладки неща, които се ядат, се празнува след едномесечен пост по време на свещения месец Рамазан.

През празничните дни мюсюлманите посещават домовете на своите близки и роднини, разменят се поздрави. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Мюсюлманите отдават почит и на гробовете на починалите си близки.

По традиция първият празничен ден се чества с най-близките, което ги прави още по-близки и щастливи. На празничната трапеза присъстват задължително баклава и сладкиши.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0