Детските градини и ясли отварят на 22 май

Детските градини и ясли отварят на 22 май

Възстановява се дейността на детските градини и ясли. Издал съм заповед във тази връзка, считано от 22 май. Това заяви министърът на

Възстановява се дейността на детските градини и ясли. Издал съм заповед във тази връзка, считано от 22 май. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг. 
По думите му работата на детските градини и ясли ще става при строго спазване на противоепидемичните мерки, хигиенни мерки и здравословна среда. Температурата на децата ще се измерва всеки ден, а родителите ще трябва да подпишат информирано съгласие, че са запознати с риска да пускат децата си в детските заведения. 
Няма да се изискват медицински бележки, въпреки дългия период на отсъствие на децата. 
За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Очаква се в петък да отворят предимно частните детски градини, които имат по-голяма готовност, а следващата седмица да отворят и останалите детски градини.
По-голяма част, ако времето го позволява, децата ще прекарват навън.
Предвижда се целево тестване на персонала, вероятно на 1 000 души, за да се проследи тенденцията на заболяваемостта от коронавирус, заяви министър Ананиев.
Въпреки, че вземаме решение за отваряне на детските градини и ясли не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да пуснат децата си в градини и ясли. Епидемията и опасността далеч не са отминали. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той визира данните от проучване, според което 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата, но други 30% се колебаят и чакат мнението на специалистите.
„Това е нашият апел, още повече че идват летни месеци“, призова министърът.
Той съобщи, че в момента много родители не могат да гледат децата си поради икономически съображения.
74-75% от детските градини са работили в електронна среда, въпреки че не е въведено задължително такова обучение.
Общините вземат решение кога да отворят детските градини, категоричен бе Вълчев. Той очаква в петък да отворят малко детски градини, предимно частни. Те били с такава готовност. Докато по-голяма част от детските градини ще отворят следващата седмица. 
Очакванията са групите да бъдат със средна пълняемост 10-12 деца. В София от 12-18 деца в група.
„Всяка една мярка, която се охлабва да бъде с премерен риск. За първи пък имаме повече оздравели, отколкото заразени. Това е много радостна тенденция“, заяви председателят на Националния оперативен щаб  проф. Венцислав Мутафчийски.
Остава като правило физическата дистанция  в условията на епидемия, която е смъртоносна.
Събирането на големи групи от хора и неспазването на дистанция може да доведе до епидемични взривове от заболели, предупреди той. И призова всички здравни служби да бъдат нащрек.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0