Дете поиска от съда да… бъде „булка“

Дете поиска от съда да… бъде „булка“

Дете поиска позволение да сключи брак защото вече е станало… майка. Молбата бе разгледана в съда в Смолян. Тя бе входирана от

Дете поиска позволение да сключи брак защото вече е станало… майка. Молбата бе разгледана в съда в Смолян. Тя бе входирана от 16-годишна.
Тийнейджърката е родом от Плевен, но заживяла на семейни начала с 20-годишен смолянчанин. Двамата вече отглеждат и бебе, родено след като свили „любовно гнездо“ при родителите на момчето. Влюбените заживели на семейни начала през април м.г., когато момичето било още на 15 години.
Чрез своята майка младата дама входира искането си пред районните магистрати в Смолян. Според доклад на социалните, момичето било обгрижвано в дома на родителите на момчето. Бъдещият съпруг пък работил в строителството.
Съдът в Смолян позволи на непълнолетната да сключи брак с 4 години по-възрастния избраник на сърцето си. Решението не подлежи на обжалване, посочиха магистратите.
Родопчани броят между 1000 и 5000 лева за „малки булки” в региона. Това е максималното наказание, предвидено в Закона, за съжителстване на съпружески начала с лице, ненавършило 16 години, когато има „смекчаващи вината обстоятелства”.
Десетки са досъдебните производства за подобни случаи в последните години. Някои от тях се внасят в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна санкция-парична глоба.
„Тук говорим за съжителстване не против волята. При 99 на сто от случаите се касае за характерни особености в традициите и бита на една определена етническа група. Не става въпрос за приложено насилие, което се взема под внимание от Закона. Както се казва-когато младите се обичат, нека се вземат”, коментира юрист, запознат с все по-зачестяващите случаи в региона.
24rodopi.com

                                                                                                         

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0