Десислава Танева: Само в Кърджали и Хасково няма случаи на засегнати от африканска чума диви свине

Десислава Танева: Само в Кърджали и Хасково няма случаи на засегнати от африканска чума диви свине

Проби положителни от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран такъв

Проби положителни от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран такъв случай на засегнати диви свине, твърди министърът на земеделието Десислава Танева.
„Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни“, каза в студиото на сутрешния блок на БНТ земеделският министър. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва унищожаването на второто.
Тенденциите на увеличаване интензитета на заболяването Европа и света се увеличава. В 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено в следствие на заболяването.
Министър Танева каза, че решението е намиране на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки. Единственото възможно нещо, което може да се направи е превенция и биосигурност.
Танева обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0