Депутатът Чепишев пита министър Комитова: Има ли пари за Обходния път на Кърджали?

Депутатът Чепишев пита министър Комитова: Има ли пари за Обходния път на Кърджали?

Има ли пари за изграждането на Обходния път на Кърджали? Какво е направено досега и какво предстои относно извеждането на натоварения транзитен трафик

Има ли пари за изграждането на Обходния път на Кърджали? Какво е направено досега и какво предстои относно извеждането на натоварения транзитен трафик от града, ограничаването на замърсяването на въздуха, съкращаването на времето за пътуване към и от Гърция?

Отговори на тези въпроси ще даде следващата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството доц. д-р Виолета Комитова.

Актуалното питане е отправено от народния представител от 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район Георги Чепишев.

Поисканата от служебния министър информация засяга  въпросите относно изграждане на Околовръстното на града край Арда, както следва:

На какъв етап е проектирането и има ли изготвен подробен устройствен план за изграждане на обходен/ околовръстен път/ на град Кърджали;

На какъв етап са процедурите по отчуждаване на недвижимите  имоти в обхвата на предвиденото строителство?;

Има ли предвидено държавно финансиране за проектирането и строителството на пътя?

„Смятам, че жителите на областния град заслужават истината и трябва да са наясно с реалното развитие на проекта. Заслужават откровен отговор на въпроса, защо и заради кого този важен за региона проект не беше осъществен. Факт е, че през последните години бившите управляващи спекулираха с темата, даваха празни надежди на обществото и експлоатираха очакванията на гражданството за кухи пиар акции“, коментира инж. Чепишев. Депутатът от „Има такъв народ“ се надява да бъдат предложени конкретни мерки за решаване на големия проблем за Кърджали, предизвикан от нарастващия вътрешен и международен трафик и непростимата пасивност на властта в последните 10-ина години.

Припомняме, че през есента на 2017-та година тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви в парламента, че проектът за обходен път на Кърджали е в напреднала фаза на подготовка. Финансиране за околовръстното на Кърджали ще има и то ще бъде осигурено след въвеждането на тол-таксите през 2018 г, обеща тогава Нанков. Тол-системата функционира, но първа копка на мегастроителството на пътя така и не бе направена.

Както вече 24rodopi.com писа, ако се реализира инфраструктурния проект с първостепенна важност за региона, Кърджали ще бъде заобикалян от тежките камиони за 17-18 минути по Обходния път. 

Дължината на трасето е около 15 км. Започва от км 334 (по съществуващото трасе на път I -5, близо до разклона за село Черна скала) и свършва на км 349.

Околовръстното ще преминава източно от града, в съседство с индустриалната зона, и ще пресича бул. ”България” в зоната на ОЦК. Проектът предвижда сложни инженерни решения – изграждане на 5 виадукта, 3 пътни възела, една естакада, мостово съоръжение над р. Арда с дължина 1050 м., както и 13 броя надлези и подлези при пресичане с жп линии и републикански, общински или земеделски пътища.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0