Депесарско зареждане: Всеки член на ДПС може да пише на Карадайъ, 10 от актива искат освободените от Хасан Азис и Ресми Мурад избираеми места

Депесарско зареждане: Всеки член на ДПС може да пише на Карадайъ, 10 от актива искат освободените от Хасан Азис и Ресми Мурад избираеми места

Депесарско жужене се наблюдава в Кърджалийско след новината на 24rodopi.com, че в листата на партията за изборите на 11 юли няма да при

Депесарско жужене се наблюдава в Кърджалийско след новината на 24rodopi.com, че в листата на партията за изборите на 11 юли няма да присъстват кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис и областният лидер на партията Ресми Мурад. Двамата изиграха ключова роля на вота през април, но за предстоящите избори в листите на ДПС ще бъдат включвани само активисти, които няма да се откажат от спечелен мандат.

Засега е сигурно, че председателят Мустафа Карадайъ ще оглави листата, но всички са в очакване кои ще заемат другите избираеми позиции. Припомняме, че на вота през април ДПС спечели 3 от 5-те депутатски мандати в 9-ти Кърджалийски многомандатен район, като най-вероятно това ще се случи и на 11 юли.

„Решението на Централния съвет е листите от април да бъдат запазени, като на места ще има промени, които са по-скоро козметични. По-вероятно е 4-ата, 5-ят и 6-ата да станат съответно втора, трети и четвърта“, коментира пред 24rodopi.com източник от партийната централа.

Това означава, че кърджалийски мандати ще спечелят Карадайъ, Мукаддес Налбант и Байрам Байрам, но за трети път в парламента може да влезе и Адлен Шевкед, ако председателят пак предпочете Шумен пред Кърджали.

„Аз съм оптимист, че поне на едно от двете места ще се появи ново име. Все пак трябва да се отбележи, че реално се случи подмяна на вота в Кърджали след като тези, които спечелиха мандати отпаднаха, а на техните места влязоха хора от задните места. Това се коментира сред актива и ще повлия върху готовността на екипите за изборите през юли. Освен всичко, избирателите ще бъдат поуморени и целта от 50 000 гласа ще се отдалечи още повече. Трубва отговорно отношение на Централата за кърджалийската листа“, смята един от активистите на ДПС. Според него „повече от 10 активисти смятат, че заслужават да бъдат втори или трети в подреждането“.

На 25 май ще се проведе разширеното заседание на Областния съвет за кърджалийските номинации. Преди това ще има заседания на общинските съвети, но не в разширен формат.

Както вече 24rodopi.com писа, в критериите за номинациите ЦС на ДПС гласува само следния текст: „Избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движение за права и свободи и на либерализма“.

В процедурата за издигане, номиниране и утвърждаване на кандидатите за депутати, е позволено на всеки член на ДПС да издигне своя кандидатура. Но освен пред Общински съвет или Областен съвет, това може да се направи и писмено до председателя Карадайъ.

Централният предизборен щам на свое заседание ще подреди и утвърди листите. Припомняме, че относно това кой на кое място да бъде натежава думата на почетния председател Ахмед Доган.

Колко изселници в Турция ще гласуват за ДПС на 11 юли – очаквайте в 24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0