Баба Фатма от Жълтуша: Сутрин пийвам кафе, после цял ден съм на нивата, и така вече 100 години!

Работа от сутрин до здрач на нивата с тютюна без значение на делник и празник. Всяка заран пийване на любимото ръжено кафе и никакво посягане към вино

Работа от сутрин до здрач на нивата с тютюна без значение на делник и празник. Всяка заран пийване на любимото ръжено кафе и никакво посягане към вино или ракия.

Това е основна част от рецептата на баба Фатма за столетието, което жената празнува тази година. За 100-годишната Фатма Молажикова (на снимката вляво, жената с бастуна) от ардинското село Жълтуша пише вестник „България днес“.

Пътят до стогодишната баба се вие по тясна пътечка сред поляните в селото. Асфалтова настилка до дома на Фатма няма, а единственият начин да й се отиде на гости е само пеша.

Входната порта е заключена както със сезал, така и с резе за по-голяма сигурност. „Наскоро дойдоха двама мургави мъже и излъгали баба Фатма, че има неплатена сметка за ток. Първоначално жената им дала 20 лева. Те отвърнали, че са малко. После им дала още 20 лв. и тогава чак си тръгнали“, разказва съселянка на Фатма.

Дворът е поддържан безупречно. Оранжерията, която в Родопите наричат парник, е пълна със зрели, сочни и вкусни домати. Цветята около нея са разцъфнали в красиви цветове, превръщайки градината в ароматен и уютен планински оазис. Дворът е пометен, гроздовете натежали от асмите, а пред вратата е сложена пейка, на която баба Фатма да излиза и да си почива, наслаждавайки се на безкрайната родопска шир.

Тъй като баба Фатма живее през повечето време сама, първият етаж прозорците е опасан със защитни решетки. Жената не се доверява на непознати хора и благодарение на съседката Светла вековната родопчанка склонява да излезе от стаичката на двора и да посрещне гости. Коства й много усилия. Придвижва се с бастунче, а многото натрупани години са се отразили както на зрението, така и на слуха на баба Фатма. Столетието не е пожалило също и краката, на които Фатма трудно се задържа за по-дълго.

„Сутрин пийвам кафе, обичам го. После отивам на нивата и по цял ден съм там. Работата по тютюна беше от тъмно до тъмно. Децата с мен, кое по-малко, кое по-голямо. Усилена работа“, разказва 100-годишната жена, гледайки замечтано към красивата балканска природа. Връщайки лентата назад, това са първите и най-силни спомени, останали в съзнанието на Молажикова. Работа, работа и пак работа.

Четири деца ражда родопчанката. Всичките дъщери. Има много внуци и правнуци, двама от които са близнаци. Радва се на всички и с нетърпение очаква миговете да ги види и прегърне.

Както много други пенсионери, така и баба Фатма оцелява с пенсия от порядъка на 300 лева.

„Правя си постни чорбички. Обичам да похапвам и овче месо, и тлъстичко да има. Дъщеря ми и зетят идват събота и неделя и много помагат, те шетат и носят храна“, споделя още най-възрастната жълтушенка.

Баба Фатма не се вълнува от политика, телевизия не гледа, радио не слуша.

А хората в околността са обединени от една мисъл – че дълбоки старини в Родопите се стигат не само заради чистия въздух и липсата на стреса от града, а най-вече от тежката работа. Местните имат и своя приказка по този повод, която гласи: „В Жълтуша да не си жена и магаре“. Защото мъжете, основната част от които са били миньори в съседното село Еньовче през годините, обичали да се отбиват по-често в кръчмата и да нехаят за нивата, животните и сеното. Затова жените и магаретата го отнасяли най-много, пише столичното издание. Но пък били възнаградени с дълъг живот.

На 104 години е съименничката на баба Фатма (на снимката вдясно) от съседното село Падина. Тя има 7 деца, 16 внуци, 28 правнуци и 10 праправнуци.

И баба Фатма Чаушева от Падина започва деня си с ръжено кафе, както и баба Фатма от Жълтуша. И тя също си приготвя постни чорбички и качамак. Вероятно без да е учудващо за мнозина, и тя от сутрин до здрач е била на нивата с тютюна.

На въпроса „Кога си била най-щастлива“, баба Фатма от Падина отговаря: „Когато съм била млада. Тогава съм търчала навсякъде и тютюн съм сяла и всичко“.

„Обичам я България. Беше хубава, но няма работа. Децата взеха да бягат в други държави“, казва 101-годишната Фатма Чаушева.

Деми Илиева, 24rodopi.com

А какво мисли за живота днес в България един 82-годишен родопчанин, във видеорепортажа:

COMMENTS

WORDPRESS: 0