Делото „Циганско дере“ удари Прокуратурата

Делото „Циганско дере“ удари Прокуратурата

Делото „Циганско дере“ отново влезе в съда. Но този път ответник бе Прокуратурата на Република България. Оневинена по т.

Делото „Циганско дере“ отново влезе в съда. Но този път ответник бе Прокуратурата на Република България. Оневинена по т.нар. „афера с източване на средства“ осъди държавното обвинение за нанесени имуществени и неимуществени вреди.
Припомняме, че скандалът влезе във фокуса на общественото внимание през лятото на 2010 година. Обвинения бяха повдигнати на общо осем души-бизнесмени, строителни техници, както и общински служители в Кърджали. В съда влязоха тогавашен общинар на ключова позиция и бивш зам.-кмет.
Те бяха обвинени, че чрез съставяне на документи с невярно съдържание – протоколи за установяване завършване и заплащане на натурални видове строително-монтажни работи (СМР) и за приемане на извършената работа, в които удостоверил неверни обстоятелства, че са извършени СМР за изпълнение на строителство на обект „Корекция на Циганско дере гр.Кърджали“ между Община Кърджали и Гражданско дружество „СА“ на стойност 1 164 174, 31 лв. без ДДС, от които не са изпълнени СМР на стойност 563 007, 84 лв“.
Прокуратурата твърдеше още, че има направомерно усвоени чрез измама и средства от обект „Почистване и отводнителни мероприятия на Боюк дере“.
Общо обвинението визираше 594 437, 66 лв. без ДДС, като се сочеше, че „деянията са извършени при условията на продължавано престъпление“.
На две инстанции осемте обвиняеми бяха оправдани.
Десет години по-късно един от тях осъди Прокуратурата за обезщетение в размер на 27 000 лева. Искът бе заведен от жена, упражняваща независим строителен надзор, и е за наказателна репресия за период от 3 години и десет месеца. В мотивите за него, оневиненият специалист твърди, че е изпаднал в депресия, изгубил е клиенти поради наказателното производство, не е могъл да изпълнява професионалните си ангажименти, сринал се е авторитетът.
От държавното обвинение обжалваха решението на Окръжния съд. Апелативните магистрати в Пловдив намалиха размера на обезщетението от 27 000 на 10 000 лева.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0