Двойният убиец Мерт излежа 7 години от присъдата си, след още 7 може да поиска предсрочно освобождаване

Двойният убиец Мерт излежа 7 години от присъдата си, след още 7 може да поиска предсрочно освобождаване

Седем години от своята 28-годишна присъда излежа двойният убиец Мерт Мехмед от Джебел. След още толкова, той вече ще има право да започне да иска усло

Седем години от своята 28-годишна присъда излежа двойният убиец Мерт Мехмед от Джебел. След още толкова, той вече ще има право да започне да иска условно предсрочно освобождаване, пише всекидневникът „Труд“.

През април 2014 г. 18-годишният тогава ученик уби с малка брадвичка 24-годишната Джейлян Юсуф и нейната 8-годишна дъщеря Джейда. Тогава законът позволяваше на извършителите на зверски престъпления да признават вината си и да искат съкратен процес, за да избегнат най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна. Младежът се размина с доживотен затвор и бе осъден да плати общо 450 000 лв. на близките на убитите – по 150 000 лв. на бащата и майката на Джейлян и още толкова на бащата на момиченцето Орхан Реджеб. Случаят с Мерт от Джебел бе припомнен тези дни, след като Върховният касационен съд измени на доживотен затвор присъдата на убиеца на невръстно дете от сливенското село Сотиря. Сега и този злодей, заради когото през 2019 г. бе променен Наказателния кодекс, ще има право на замяна на доживотната присъда.

В малкия родопски град Джебел всички се познават, повечето са и роднини. Почти от всяка фамилия има хора, заминали на гурбет към Западна Европа или Турция. Никой не допуска, че слабичкият Мерт Мехмед – ученик в градския техникум по тютюните, може да се превърне в чудовище.

На 26 април 2014 г. страшна вест поразява кротките жители на Джебел. Младата Джейлян и детето є – първокласничката Джейда, са открити насечени с брадва в апартамента им в блок в центъра на градчето. Говори се, че майката е била изнасилена, пише „Труд“.

Няколко дни по-рано съседи усещат, че от жилището на Джейлян започва да се носи тежка миризма, лампите в апартамента светят постоянно. Казват на домоуправителя Шабан Ахмед. Човекът намира стълба и вляза през терасата. В спалнята намира два трупа в локва кръв.

Започва раследване. Първи за разпит бил прибран бившият мъж на Джейлян и баща на детето, който живеел в близко село. Има версия, че той е полудял от ревност, но тя била напълно отхвърлена. Привикват за показания и приятелят на Джейлян, с когото младата жена имала сериозна връзка, но и той не знае нищо. Само няколко часа по-късно подозренията падат върху Мерт – момче, което живее в съседен блок. Той е бил приятел на Джейлян и детето, ходел им на гости, на шега си казвали, че са като брат и сестра. Пред криминалистите Мерт, пребледнял като платно, разтреперан, разказал от игла до конец какво се е случило.

Родителите на Джейлян работели в Германия и често пращали пари, хубави дрехи, скъпи вещи. Двойното убийство било извършено в нощта срещу 22 април. Часове преди това Мерт пак гостувал при красивата млада жена. Прибрал се вкъщи, но не могъл да заспи. Според показанията му – все мислел как да си намери пари. Пред очите му била една и съща гледка – как Джейлян вади изпод матрака на спалнята си несесер с едри банкноти и взема от тях.

Мерт решил да се промъкне в апартамента и да открадне парите. Към 4 часа сутринта излязъл, но взел със себе си брадва. Влязъл през терасата на кухнята, която била отворена. Стигнал до спалнята и се опитал да вдигне матрака, но Джейлян се разбудила. Тогава Мерт вдигнал брадвата и нанесъл 5 удара с тъпата част в тила на жената. След това я ударил още 3 пъти с острието. Джейлян паднала върху спящата си дъщеричка. Джейда се събудила и заплакала. Мерт ударил и нея с острието в главата. Мерт изтеглил тялото на Джейлян, свалил бикините и разголил горната част. Пред разследващите обяснил, че е имал намерение да осъществи полов акт, но се отказал. Най-сетне изпод матрака изровил несесера, в който имало 250 лева. Прибрал ги, взел също също зарядно устройство за лаптоп и 2 мобилни телефона. В обвинителния акт плячката му била оценена на общо 1025 лева.

В банята Мерт се измил от кръвта, прибрал се вкъщи. Оставил брадвичката и откраднатите вещи в гардероба. След това легнал да спи. През деня той и майка му Шукрия Мехмед отишли до Момчилград. Там Мерт си купил нови маратонки, а старите, които били изпръскани с кръв, изхвърлил в кош за смет край магазина.

“Много съжалявам за всичко, което стана. Все още не проумявам как стана. Искам да си изтърпя наказанието и да започна нов живот”, каза Мерт Мехмед, когато съдът му даде последната дума.

 На няколко пъти Ергюн Юсуф, бащата на Джейлян и дядо на малката Джейда, се обливаше в сълзи, когато бе четен обвинителния и акт и бяха показвани веществените доказателства. А когато Кървавия Мерт бе изведен от съдебни полицаи, съсипаният родител му извика на турски “Сен чекчан!” (Ти ще патиш!).

Зад решетките си прави селфита за фейсбук

Изкарал дипломи за готвач и компютърна грамотност 

Както вече 24rodopi.com писа, още на третата година в затвора двойният убиец Мерт Мехмед започва да разполага със смартфон и интернет в килията, въпреки че е постановено да излежава присъдата си при първоначално строг режим. Кърджалийски медии съобщиха, че майка му не спирала да се хвали пред роднини и близки, че синът е завършил средното си образование и се е сдобил с дипломи за готвач и за компютърна грамотност.

Във фейсбук Мерт публикува свои селфита от килията. На някои от тях е с приятели и видимо празнуват, на други пуши пура, а под един фотос дори е споделил, че се намира с авера си в Лас Вегас, Невада. През 2018 г. бил преместен от Старозагорския в Пловдивския затвор.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0