Два министерски подписа и ремонтът на моста за Еровете започва… през май 2022 година!

Не само от 6-месечна процедура в Министерството на земеделието зависи кога реално ще започне големият ремонт на моста за Еровете, но трябва да се даде

Не само от 6-месечна процедура в Министерството на земеделието зависи кога реално ще започне големият ремонт на моста за Еровете, но трябва да се даде зелена светлина и от екоминистерството, научи 24rodopi.com.

Както вече писахме, ремонтът на съоръжението ще стартира през пролетта на 2022 година заради така нар. „задължителни срокове“ за приключване на всички процедури.

Взето е решение на Общинския съвет в Кирково, по внесена докладна от кмета на общината, за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива. За строителното разрешение ще се изчакат документите от двете министерства.

„В момента Общината провежда процедурите по утвърждаване на трасе по изготвен от проектант ПУП-парцеларен план, който съгласно приложен регистър на засегнати имоти се засягат имоти – ДПФ, собственост на Министерството на земеделието, храните и горите“, коментира пред 24rodopi.com кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Освен, че са засегнати имоти от горския фонд, трябва да се получат разрешения от Министерството на околната среда и водите, защото строителните дейности ще бъдат върху терени, с които може да се разпорежда ековедомството – коритото на река Върбица.

„Към момента общината е взела съгласието на засегнати имоти собственост на физически лица и провежда процедури за предварително съгласуване със съответните процедури“, заяви кметът на Кирково.

1 950 000 лева са отпуснати за ремонта на моста. Реконструкцията му е наложителна заради износването му и риска за безопасността на преминаващите. Съоръжението е единствената пътна връзка за жителите на Еровете с останалите населени места в общината, но от години е в аварийно състояние. По него е невъзможно да преминават автомобили, в това число линейки и коли на Пожарната, което възпрепятства обслужването на населението и оказването на първа помощ.

Строителни експерти прогнозираха пред 24rodopi.com, че реално ремонтът може да започне през май 2022 година. „Първа пречка са 6-месечните срокове за разрешителния режим. През февруари-март пък е невъзможно да се работи в коритото на Върбица, заради пълноводието по това време на годината“, посочиха те.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0