„Двата леви крака“, 7/8, топли кметски думи и кръшни хора на традиционния събор в Жълтуша

„Двата леви крака“, 7/8, топли кметски думи и кръшни хора на традиционния събор в Жълтуша

С богата музикална програма и димящи скари премина традиционният събор в ардинското село Жълтуша, който бе възобновен след една година прекъсване зара

С богата музикална програма и димящи скари премина традиционният събор в ардинското село Жълтуша, който бе възобновен след една година прекъсване заради пандемията от коронавирус. В събота центърът на едно от най-големите населени места в общината се изпълни със стотици души от околните населени места. Сред гостите на събора бяха областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

„Ръководството на Община Ардино последователно се стреми за развитието на 40 кметства и 52 населени места, едно от които е и Жълтуша. Изразяваме увереност, че започналия диалог с Вас за взаимно уважение и взаимна отговорност при разрешаването на обществените проблеми на селото ви, ще се развиват и задълбочават. Нека заедно да превърнем село Жълтуша в едно привлекателно място за живеене“, се казва в поздравителен адрес до жителите и гостите на Жълтуша от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан.

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха мъжка битова група „Жълтуша“ с ръководител Стефан Терзиев,  танцова група „Балканика“ и детска танцова група „Искрица“ към читалище „Родопска искра“ – Ардино, танцова формация „Двата леви крака“ от Жълтуша. Специални гости на събора бяха танцовите групи „Искърска плетеница“ от София и „7/8“ от Хасково, както и родопската певица Златина Узунова, народният певец Хамид Имамски,  Катя Минчева – народна певица, известна като „Славеят на Родопите“.

В празничната програма се включиха още изпълнителите Стефан Терзиев, Ивелина Хаджиева, Виктория Карамфилова, Николай Кабаиванов, Виктория Ангелова, Мартин Кулев и  Моника Николова. Под звуците на фолклорните ритми стотици жълтушенци и гости на родопското село се хванаха на голямо хоро.

Организатори на събора са местното кметство и читалище „Родопска искра 1961“. Началото на селищния празник в Жълтуша се поставя на 9 май 1991 г. по инициатива на тогавашния кмет Камен Буров.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0