Двама починали в Кърджали от усложнения, свързани с COVID-19

Двама починали в Кърджали от усложнения, свързани с COVID-19

Има още един починал с пневмония и дихателна недостатъчност, но понеже PCR-тестът му е отрицателен той няма да влезе в статистиката

Има още един починал с пневмония и дихателна недостатъчност, но понеже PCR-тестът му е отрицателен той няма да влезе в статистиката


Двама пациенти са починали в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ от усложнения, свързани с доказан COVID-19, разкриха пред 24rodopi.com източници от областната болница. Смъртните случаи са от почивните дни.
Има още един починал с пневмония и дихателна недостатъчност, но понеже PCR-тестът му е отрицателен той няма да влезе в статистиката.
„Заради объркването сред хората, трябва да се подчертае, че за целите на надзора на заразните болести, само пациентите с положителен PCR-тест се отчитат като потвърдени със SARS-CoV-2. Обаче за целите на диагностиката, положителният PCR-тест потвърждава диагнозата, но отрицателният не я отхвърля. Затова лекарите правят рентгенови снимки, скенер, лабораторни изследвания, серологични тестове, за да сглобят картината, да поставят диагноза и да вземат решение за лечението, а не само за съобщаването в националната система“, коментира пред 24rodopi.com медик.
Припомняме, че само вчера в Кърджали има 14 новодиагностицирани с коронавирусна инфекция, но реално носителите на COVID-19 са много повече. Преди дни на преглед при лекар в Кърджали били две шивачки (от Кърджали и Момчилград) с повръщане, диария и гърлобол. Те били изследвани за антитела срещу SARS-CoV-2. Пробите се оказали положителни, но двете жени няма да попаднат в статистиката, защото нямат PCR тестове.
„Това е ръст въпреки, че все още сме на отворени прозорци, а със затварянето, ситуацията ще се усложнява. Лошото е, че повечето хора не приемат нещата сериозно – пред кабинета се налага да напомням на млади и на стари да си слагат маските или да ги ползват правилно“, допълва лекарят.
Всички медици в областния град са притеснени от неспазването от това, че хората не носят маски.
„Ситуацията никак не е за подценяване. Има много случаи на коронавирус, има ръст в Кърджали. Хората трябва да се пазят с маски, особено на работните си места. Шивачка ми казва „Никъде не ходя“. Попитах я: „Ами ходенето на работа?“. В отговор – мълчание. В никакъв случай да не се целуват и прегръщат по братски на улицата и вкъщи, да говорят от разстояние без да се надвикват, да избягват многолюдни срещи в затворени пространства, да си мият ръцете след контакт с хора и след като се приберат вкъщи и т.н. Ако обслужвате или придружавате болен, покрийте устата и носа си с маска или подръчно средство (шал, салфетка и др.), а за него трябва да се грижи само един член от семейството“, препоръчва известен кърджалийски лекар.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0