Да хапнеш и пийнеш в родопско село, а после в баварско! Прилики и разлики

Да хапнеш и пийнеш в родопско село, а после в баварско! Прилики и разлики

"Снощи хапнах тази ципура в едно германско селско заведение. Струва 17 евро. Бирата е 3 евро. Седял съм много пъти в същото заведение,


„Снощи хапнах тази ципура в едно германско селско заведение. Струва 17 евро. Бирата е 3 евро. Седял съм много пъти в същото заведение, което е на гръцки емигрант, но едва вчера обърнах внимание, че заведението е не по-голямо от легендарната кръчма „Скара бира“ в родното ми село Бял извор. Имаше 12 маси с капацитет 50 души, но само около 15 клиенти“
, разказва пред 24rodopi.com гурбетчия от ардинското село, който работи във федералната провинция Бавария.

Питаме го за приликите и разликите в селската кръчма в Родопите и селската „скара бира“ в Бавария.

„Голямата разлика е, че за тези 23 евро, които платих за рибата и двете бири, на село можех да почерпя целия персонал с по две ракии. Друго, което ми направи впечатление, бе персонала на заведението. Собственикът бе много дружелюбен с клиентите, заговаряше се с всеки поотделно и работеше едновременно като барман и сервитьор. Отделно имаше още четирима сервитьори и  петима кухненски работници. Доста надут персонал при положение, че няма много клиенти, а минималната заплата е близо 2000 евро. В родното ми село в Родопите кръчмата се поддържаше от един човек – той бе и собственик, и кръчмар, и готвач. И се справяше! Спомням си, че веднъж го бях попитал не му ли е трудно да върши цялата работа сам. „Трудно ми е, но иначе трябва да наема човек, да му платя заплата и осигуровки и за мен няма да остане нищо. После данъци, проверки и няма край. Трудна работа е да държиш кръчма на село в България“ беше отговорил той“, разказва пред 24rodopi.com нашенецът.

В Германия все още сервитьорите обслужват с маски и дезинфекцират масите след всяко отсервиране, локдаунът бе непрекъснат от есента, отбелязва още той.

„И друг плюс за родното село. Като седнеш в някоя кръчма у дома, се познаваш с всеки. Наистина си като у дома. Комуникират си всички от най-различни маси. Докато тук всяка маса е като изолирана от другите, а хорската глъч не съществува“, подчертава гурбетчията, спомняйки си старите времена, когато в родопската „Скара бира“ нямало места и клиенти стоели прави с бира в ръка. Други сядали на стъпалата пред кръчмата, чуквали се с кафявите бутилки и бодвали от мезето в пластмасовата тарелка, поставена върху бетона. „Какво имаше в тарелката ли? Естествено, най-вкусната печена на скара наденица от времената на Тато. Първата ни поръчка винаги беше „две бири и една порция „кучешка радост“, завършва носталгичния си разказ гурбетчията.

А приликите, бе, човек!?

„Ковид. И на двете места може да се чуе да се говори за коронавируса и ваксините. И на двете места могат да се чуят и конспиративни теории, ама пак има разлика. В Германия си говориш тихо, колкото да се чувате с приятеля по маса. На село отвориш ли темата и става като партийно събрание. Едно време така коментирахме мачовете на „Левски“, днес ми казват по телефона, че се „палели“ за коронавируса“, отговаря нашенецът. 

На снимките: Легендарната „Скара-бира“ в Бял извор и ципурата за 17 евро в баварската кръчма

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0