Да ти сбъднат мечтата за… мост към Маказа! (снимки, видео)

Да ти сбъднат мечтата за… мост към Маказа! (снимки, видео)

„От 40 години чакаме да се построи този мост. Ето, виждате, главният път за „Маказа” е на има-няма 300 метра от

„От 40 години чакаме да се построи този мост. Ето, виждате, главният път за „Маказа” е на има-няма 300 метра от селото, но трябва да заобикаляме през планината. По-възрастните са чакали мост през Върбица сигурно от Втората световна война”, казва пред екип на 24rodopi.com 52-годишният Исмет Мустафа. Родопчанинът споделя, че по четири път на ден минава влака. Спира и в селото. Но за местните около 300 души важен е мостът. Мостът, който е мечта на няколко поколения. По който ще се пътува за минути до Момчилград, до цивилизацията.
В селото, в което е роден легендарният щангист Наим Сюлейманоглу, училището е затворило врати. Децата отиват с автобус до школото в града. Магазинът е хлопнал кепенците отдавна, кръчмата също.
„Младите избягаха. Купуват си апартаменти в града. Ако имаше мост и пряк път това нямаше да е така. Друго щеше да е. По-добре на село, в къщата, на чист въздух, а градът да е на крачка разстояние”, посочва Исмаил.
Както вече 24rodopi.com писа, до края на март ще стартира строителството на мост.
„Получихме разрешение за строеж на моста над река Върбица, който трябва да свърже село Птичар с международния път за ГКПП „Маказа“, съобщи кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя допълни, че има избрани изпълнител на обекта и строителен надзор, а строителството трябва да започне до 20 дни, когато изтекат законовите срокове за обжалване.
„Срокът за изпълнение на проекта е 280 дни. Това време е напълно достатъчно, ако има благоприятни метеорологичните условия и ниско ниво на река Върбица“, каза Илкнур Кязим. По проект цялата отсечка трябва да бъде с дължина 350 метра. 156 метра от нея са мостовото съоръжение. То ще бъде изградено от стоманобетон и ще има 6 отвора по 26 метра всеки. Широчината на пътното платно на моста ще бъде 6 метра, а от двете му страни ще има тротоари по 0,75 метра. Предвидено е и осветление. Средствата за реализирането на проекта бяха осигурени с две постановления на Министерски съвет, но са недостатъчни за цялостното изпълнение. Въпреки това обектът ще бъде завършен напълно, а общината ще търси допълнително финансиране.

„Мостът ще разреши сериозен битов проблем на хората в Птичар. В момента до селото се стига по тесен и стръмен път, а в района има и доста участъци със свлачищни процеси. Построяването на съоръжението е ангажимент, който общината пое пред жителите на селото преди повече от 6 години“, заяви Илкнур Кязим.
Обществената поръчка „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на строителство на обект: „Изграждане на Пътна връзка на с. Птичар с Път I – 5 Кърджали – Подкова” – Кръстовище на км. 364+500 по път I – 5, община Момчилград” бе обявена в началото на март 2019-та година, с прогнозна стойност 2 043 000 лева без ДДС.
По-късно част от пътя, от страната на селото, бе чакълиран.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: