Гурбет и любов vs. Просвета: Малката Нермин харчи детските си за… памперси?!

Гурбет и любов vs. Просвета: Малката Нермин харчи детските си за… памперси?!

Процесите в образованието вече са на ниво „Да върнем децата в училище“. Последните 10-15 години противопоставиха гурбета

Процесите в образованието вече са на ниво „Да върнем децата в училище“. Последните 10-15 години противопоставиха гурбета и любовта на просветата.
1524 деца в региона попадат в обхвата на Механизма за връщане на учениците в школата. Това бе обявено на работно заседание по проблемите в образователната система в региона. Най-голям брой деца извън училище има в общините Кърджали, Момчилград и Кирково, стана ясно на проведеното заседание на Областния координационен център, който контролира прилагането на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на учениците в задължителната предучилищна и училищна възраст.
Огромен брой ученици не влязоха в класовете в региона на старта на настоящата учебна година, поради факта, че вече са с родителите си зад граница. Десетки пък са случаите на деца, които вече харчат детските си от държавата за… памперси на своите отрочета.
Само преди дни пореден жител на региона се озова в съда заради съжителство на семейни начала с лице, ненавършило 16 години. Нермин се запознала с изгората си и двамата заживели заедно в дома на родителите на момчето в момчилградско село. Нито съпругът, нито семейството му попитали и разбрали на каква възраст е девойката. Службите пък реагирали, когато детето вече родило. Бащата бе освободен от наказателна отговорност, но ще трябва да плати глобата от 1000 лева, която предвижда Законът.
Случаите в региона на „Деца получавал майчинство“ са вече десетки.
В същото време данните за останалите извън обхвата на образователната система стават все по-шокиращи. В община Кърджали т.нар. необработени случаи са 653, което говори за сериозен дефицит и неглижиране на проблема, бе изтъкнато на рабтното заседание на Областния координационен център във вторник.
„Наложително е да се създаде по-добра организация на работа по отношение на подрастващите в риск“, пък бе мнението от страна на екстертите от Регионалното управление на образованието.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0