Гурбетчиите тръгват от Запад към Родопите с ултиматуми: Реките да са чисти, пътищата – ремонтирани, храстите…

Гурбетчиите тръгват от Запад към Родопите с ултиматуми: Реките да са чисти, пътищата – ремонтирани, храстите…

Гурбетчийският поток от Западна Европа към родните Родопи тръгва „яваш-яваш“, а усещането е за "колко бързо нашите станаха европей

Гурбетчийският поток от Западна Европа към родните Родопи тръгва „яваш-яваш“, а усещането е за „колко бързо нашите станаха европейци“! С всяка изминалата година нашенците вдигат критериите на… „моят роден край заслужава много повече“.

„Живот и здраве в началото на август пътувам за България. Две седмици смятам да бъда на село. Реката искам да я видя чистя, за да си нямаме взаимни неприятности със замърсителите“, това предупреждение изпраща чрез профила си във фейсбук природозащитникът от ардинското село Бял извор Нуркян Мехмедали, който от години живее и работи в Германия. 

„Зареден съм с много негативна енергия, като бомба съм. Пътят към пътят към Деремахала да се поправи малко и храстите да бъдат изрязани. Благодаря“, пише още гурбетчията.

Деремахала се простира  към върховете „Момини гърди“ и „Алада“ и вследствие на усиления дърводобив през последните години пътят до нея е разбит от тежкотоварните камиони, превозващи дървесината.

„Нека да направят пътя до гробището на село Стояново проходим“, настоява Лидия Радева-Шала, която повече от 20 години е в Германия. „Спомените ми от миналото лято (на Байрам не успях да стигна до гроба на баща ми) ме карат да мисля, че отговорните хора, от които зависи облагородяването на пътя, не са отговорни мюсюлмани“.

„Създайте организация като за европейци пред Паспортна служба. Идвам си за 14 дни, да не се окаже, че два от тях трябва да загубя в чакане на ред за смяна на документите за самоличност“, това пък посочва Ерджан Сали, един кърджалиец в Хага.

На снимката: Пътят до Деремахала

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0