Гръцки кметове и фермери искат отварянето на „Маказа“ за 2 000 сезонни работници от България

Гръцки кметове и фермери искат отварянето на „Маказа“ за 2 000 сезонни работници от България

Фермери от Северна Гърция настояват Атина да отвори ГКПП „Маказа“, за да бъде спасена селскостопанската реколта, пишат мест


Фермери от Северна Гърция настояват Атина да отвори ГКПП „Маказа“, за да бъде спасена селскостопанската реколта, пишат местните медии. Още в края на февруари местните власти поискали помощ от правителството за въвеждане на облекчен режим за преминаване на пункта от сезонни работници.

Остър недостиг на работници в земеделието има в Северна Гърция. Според груби сметки на фермерите, ако отпаднат ограниченията за пътуващите през граничния пункт „Маказа“, около 2 000 сезонни работници от България ще тръгнат към полските райони на Гърция.

В писма до три министерства кметът на Орестиада Василис Мавридис поставя проблема от липсата на работна ръка за прибирането на реколтата от аспержи, която кампания стартира в началото на април. Поне 1000 души трябвало да бъдат наети спешно, като спасението е в желаещите да работят от България.

7 000 акра са насажденията от аспержи в района на Хрисуполи. По сметките на местните производители ще са им необходими между 1 200 и 1 500 работници, за да не остане реколтата на полето. Допълнително трябвало да се ангажират групи и в пакетажните цехове.

Някои фермери наемали бежанци, но бързо се отказали, защото наетите не познавали начина на бране и обработка на аспержите.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0