Гражданите имат думата за „Образованието в Кърджали – проблеми и решения“

Гражданите имат думата за „Образованието в Кърджали – проблеми и решения“

В Общинския детски комплекс в Кърджали се проведе Обществено обсъждане на тема „Образованието в община Кърджали – проблеми

В Общинския детски комплекс в Кърджали се проведе Обществено обсъждане на тема „Образованието в община Кърджали – проблеми и решения”.

Събитието бе организирано от Общинската админитрация и „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава” в рамките на проект „Вход за граждани“ на мрежата Форум Гражданско Участие.

В Общественото обсъждане се включиха 45 участници: директори на общински училища и детски градини, ЦПЛР, педагогически специалисти, младежи от ДМП към ЦПЛР-ОДК, младежи от УП при СУ „П.Р.Славейков”, екипът на проект „Вход за граждани” от Община Кърджали, представители на „СИР-Кърджали решава”.

Секретарят на Общината Себахатин Риза приветства участниците и представи екипа на проекта. Д-р Сезгин Бекир, общински съветник и член на екипа на проекта, сподели как е възникнала идеята Община Кърджали да е сред първите четири общини в страната, които въвеждат в употреба модерен инструмент за консултиране с гражданите. Росица Средкова, председател на УС на „СИР – Кърджали решава”, представи съвременни методи за онлайн консултиране с гражданите на местно ниво: CONSUL. Беше представен и тестовия вариант на платформата „Кърджали за теб” – регистрация и възможности за използване. Ширин Сюлейман, директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Кърджали, обясни необходимостта от промяна в Правилника за удостояване със званието „Почетен гражданин  на Кърджали“ и за награждаване с морални и материални награди по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Тя подчерта колко е важно участието на гражданите при създаването на нормативни документи.

Василка Григорова, „СИР-Кърджали решава”, води работата по групи, в която всички участници взеха активно участие и направиха конструктивни предложения за промяна на правилата и критериите за връчване на награди по повод „24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

Когато бъде изготвен, проектът на Правилника ще бъде качен на платформата „Кърджали за теб” за широко обсъждане с гражданите.

Почти всички участници, при попълването на анкета, изразиха мнение, че проектът „Вход за граждани” и платформата „Кърджали за теб” ще бъдат полезни за развитието на община Кърджали и ще дадат възможност на гражданите да участват активно в обсъждането на важни теми и проблеми, нормативни документи, инфраструктурни проекти и др.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0