Готови ли сте за маратон през Родопите по 62 км диво трасе?!

Готови ли сте за маратон през Родопите по 62 км диво трасе?!

В Източните Родопи ще се проведе първото официално Dog friendly надбягване в България. То е организирано от фондация „Наука за природата“. Стартът на

В Източните Родопи ще се проведе първото официално Dog friendly надбягване в България. То е организирано от фондация „Наука за природата“.

Стартът на планинския ултрамаратон ще бъде в Крумовград на 16 октомври. Всеки участник ще може да избере една от трите дистанции, в които има възможност да се включи.

Диво трасе: 62 km – Крумовград – Ковил – Татул – скални ниши с. Неофит Бозвелиево – Находище на родопски силивряк – Шейтан дере – яз. „Студен кладенец“ – Вълчи дол – Крумовград. Контролно време – 10 часа, денивелация +1500 m.

Полудиво трасе:33 km – Крумовград – Ковил – скални ниши с. Неофит Бозвелиево – Вълчи дол – Татул – Крумовград. Контролно време – 6 часа, денивелация +800 m. 

Питомно трасе: 5 km – Надбягване за малки и големи по поречието на р. Крумовица, това трасе се препоръчва за деца и неопитни бегачи. Всеки ще може да се наслади на дивата природа и да бяга колкото може.


Лицето на този ултрамаратон е Мая Танева. Тя е от Асеновград и е позната сред планинските бегачи в България. Участвала е в над 40 състезания, мотивирала е много хора да започнат да спортуват. Тя често е доброволец в различни дейности – организиране на спортни събития като „Спаси Пирин”, изграждане на екопътеки и др. Мая Танева също така е член на НПО „Дай лапа“. Маршрутите на състезанието се движат изцяло по неотъпкани пътеки, като не се пресичат туристически или други маркирани маршрути, тъй като в местността няма нито една маркирана (официална) туристическа пътека. Това прави района още по-привлекателен за авантюристите. Всеки участник ще може да се докосне както до известни културни паметници като Татул, така и до уникални природни феномени като Шейтан дере. Макар трасето да не предлага голяма денивелация, техничните спускания и изкачвания ще събудят интереса и на най-запаления бегач, посочват организаторите.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0