"Горубсо – Кърджали" придоби акции в канадска фирма, разработваща проекти за добив на злато в България

"Горубсо – Кърджали" придоби акции в канадска фирма, разработваща проекти за добив на злато в България

Златодобивната компания "Горубсо - Кърджали" е придобила малък дял в канадската Velocity Minerals, която проучва и разработва проекти з


Златодобивната компания „Горубсо – Кърджали“ е придобила малък дял в канадската Velocity Minerals, която проучва и разработва проекти за добив на злато в Югоизточна България. Успешно е приключила и обявената мината седмица сделка, с която Dundee Precious Metals (DPM), собственик на мините в Челопеч и Крумовград, прави стратегическа инвестиция във Velocity, придобивайки 9.99% от акциите за 6.7 млн. канадски долара (5.1 млн. американски долара), пише „Капитал“. Инвестицията на новия български акционер „Горубсо“, с който Velocity си партнира от години, е по-малка – 250 хил. канадски долара.

За подготвяната стратегическа инвестиция на DPM във Velocity стана ясно миналата седмица, когато двете компании обявиха, че са подписали инвестиционно споразумение. Операцията вече е приключила, като DPM е придобила малко под 13.4 млн. обикновени акции на цена от 0.5 канадски долара всяка при условията на частно предлагане. Ключовият проект на Velocity – „Розино“, се намира само на около 40 км от рудника „Ада тепе“ край Крумовград.

От Velocity съобщиха още, че българският й партньор „Горубсо – Кърджали“ също е записал 500 хил. акции на същата цена, с което инвестицията му в канадското дружество става 250 хил. канадски долара. Съгласно условията на инвестиционното споразумение най-големият акционер във Velocity – Artemis Gold, е придобил допълнително акции за 2 млн. канадски долара, така че да запази дела си от около 22%.

Velocity планира да инвестира новото финансиране в разработване на проекта „Розино“, за който вече има изготвена икономическа оценка, както и в прочуването на други площи за злато в региона. Част от средствата ще бъдат използвани за оборотен капитал.

Velocity Minerals има регистрирано българско дружество – „Кибела минералс“, чрез което от години си партнира с „Горубсо – Кърджали“. През миналата година „Кибела минералс“ влезе и като акционер в „Тинтява експлорейшън“, което дотогава беше еднолична собственост на „Горубсо“, като придоби 70% от капитала.

„Тинтява експлорейшън“ е компанията, която държи правата за търсене и проучване за метални полезни изкопаеми в площ „Тинтява“, която включва и участъка „Розино“. Наскоро дружеството е взело решение за увеличаване на капитала си с 693 хил. лв. от 115 хил. лв. в момента, но процедурата още не е приключила, показва справка в Търговския регистър. Акционерите ще запазят сегашното си съотношение 70:30.

„ГОРУБСО-КЪРДЖАЛИ” АД е една от най-големите структуроопределящи фирми в Източните Родопи. Дружеството е пряк наследник на акционерно дружество “Пирин”, създадено през 1939 г. от българо-швейцарското акционерно дружество “Гранатоид” и немските фирми „Фелтен” и „Гийом Карлсверк”.

„Горубсо – Кърджали“ е приватизирана през 1999 г. от работническо-мениджърско дружество. Мажоритарен собственик с 89.4% в момента е „Галенит“, в което малко над половината акции държи изпълнителният директор Живка Ковачева, а останалите са разпределени между други физически лица. „Горубсо – Кърджали“ се занимава с добив и преработка на златосъдъращи руди, като има собствена обогатителна фабрика. Крайните продукти са златоносен концентрат и златно-сребърната сплав „Доре“, които се продават на КЦМ – Пловдив. В дружеството работят около 380 души. Отчетът за 2019 г. показва, че приходите на компанията нарастват с 32% до 23.5 млн. лв., а печалбата почти се утроява до 6.3 млн. лв.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0