Горски №1 в Родопите: Схемата „дърва срещу глас“ трябва да се докаже на място със служител и потърпевш!

Горски №1 в Родопите: Схемата „дърва срещу глас“ трябва да се докаже на място със служител и потърпевш!

"Купуване на гласове срещу дърва трябва да се докаже на място със служител и потърпевш", заяви БНР Здравко Бакалов, директор на Южноцен

„Купуване на гласове срещу дърва трябва да се докаже на място със служител и потърпевш“, заяви БНР Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно горско предприятие. Коментарът му е по повод схемата “дърва срещу глас”, за която сигнализира МВР-шефът Бойко Рашков, след като получи информация от областния управител на Смолян.

„И в момента проверяваме подобни сигнали на нашата територия, а това, което мога да кажа, след направен анализ на последните 3-4 години става ясно, че проблемът е концентриран в няколко горски ловни стопанства, като в останалите се наблюдава ритмичност в снабдяването на дърва за огрев на местното население. Проблемните стопанства са в областите – Кърджали, Доспат, Пазарджик, Пещера“, коментира Бакалов.

„След като постъпят при нас сигнали, ние проверяваме реда и начинът за предоставяне на дърва за месното население по ценоразпис от склад и закупуване на настоящата дървесина на корен. При проверките нашите експерти се срещат с лицата подали сигнали и при разговора с тях ние получаваме и други информации, които не са от нашата компетенция и в тази връзка предприемаме действия за уведомяване на съответните компетентни органи“, поясни още Бакалов. До този момент имало 4 сигнала.

„Главно след сигнал, констатираме забавяне на обработката на заявленията за закупуване на дървесина от склад, също и проблеми с предоставянето на позволителните за дърва за огрев на местното население. За тези сигнали сме подали данните до прокуратурата, поискани са становища на директорите на конкретните горски поделения, те първо трябва да предприемат мерки към съответните служители, чак тогава ние ще предприемем последващи мерки“, съобщи още Бакалов.

По думите му няма сигнали за ползване на колите на горските стопанства за предизборна агитация.

Снимка: Архив на 24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0