Горивата падат, но: В Кърджали „баровски“ цени, в Смолян „народни“

Горивата падат, но: В Кърджали „баровски“ цени, в Смолян „народни“

Големите бензиностанции продължават да поддържат високи цени на горивата. Това отчитат от Асоциацията на българските търговци, производ

Големите бензиностанции продължават да поддържат високи цени на горивата. Това отчитат от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (на малките бензиностанции).

Стойността на петрола на световните пазари се задържа стабилна и няма големи аномалии. Поевтиняването през последните два месеца все още не е отразено у нас от големите вериги, заяви Симо Симов, зам.-председател на организацията. За сравнение малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино, което е с над 20 ст. за литър.
Според Симов големите вериги все още не са реагирали и поддържат по-високи стойности. В данъчните складове също няма промяна в цените и там не са повишавани. „Ситуацията показва, че промените в Закона за горивата действат и създават добра конкуренция между играчите. Поправките в него показват, че малките бензиностанции оцеляха, създават по-голяма конкуренция и се запази пазарният механизъм в сектора“, коментира Симо Симов.
До Нова година не се очаква поскъпване на горивата. Пазарът ще остане стабилен, което е добре за икономиката и селското стопанство, подчерта той. Причината е, че световното търсене е много слабо, защото в периода април-май големите консуматори се запасиха с огромни количества петрол.
Към момента бензинът в Кърджали се продава на средни цени от 1,83 лева за литър, докато в Смолян цената е 1,75 лева. В града край Арда литър дизел средно се продава за 1,79 лева, докато в Смолян цената е от лев и 73 стотинки. Средната цена в страната за двата вида гориво съответно е 1,79 и 1,78 лева за литър.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0