„ГЕРТ груп“ ще изгради водопреносната мрежа в проблемен пловдивски район за 30 млн. лева

„ГЕРТ груп“ ще изгради водопреносната мрежа в проблемен пловдивски район за 30 млн. лева

Подмяната на водопреносната мрежа в Брестовица започва до седмица, а изпълнител на мегапроекта е строителната компания „ГЕРТ груп


Подмяната на водопреносната мрежа в Брестовица започва до седмица, а изпълнител на мегапроекта е строителната компания „ГЕРТ груп“. 
Строителството ще започне в един от кварталите на селото на 5 април, като поетапно ще бъде сменена цялата водопроводна мрежа. Осигуреното от държавата финансиране на проекта възлиза на 30 071 000 лева, заяви пред журналисти главният инженер на ВиК Антон Гълъбов. Той съобщи и че дублиращите сондажи, които трябва да захранват селото с чиста питейна вода, вече са в експлоатация. 

„Трафик нюз“ припомня, че в пловдивското село бе обявено бедствено положение заради наднормени количества манган в питейната вода, които на практика я правиха негодна за употреба. Проблемът бе констатиран в началото на 2020 година след вземане на проби от подземните води, които се използват за питейно-битово водоснабдяване на Брестовица. Тогава „ВиК” ЕООД Пловдив възложи извършване на проучване за установяване на генезиса на настъпилите изменения в качествата на подземните води в района на водоизточниците, както и за определяне на подходящи начини и решения за отстраняване и ограничаване на развитието на тези процеси.

Строителната компания е лидер в Източните Родопи. Известна е и с жилищното строителство, което извършва в София, Пловдив, Кърджали и други градове на страната, като нейно изпълнение и комплексът „Панорама“ в града край Арда.

Разпределителната мрежа в Брестовица, чиято подмяна стартира до дни, е с дължина 24 км. Освен нея ще бъдат подменени и още 12 километра отклонения, обслужващи всички абонати в селото. Довеждащият водопровод е с диаметър ф300 и е дълъг около 8,5 км.

Успоредно с тези етапи ще тече и саниране на сградения фонд на всички помпени станции по тази деривация по трите ѝ стъпала. Ще се изградят нови огради по санитарно-охранителните зони, в което се включва и поставяне на видеонаблюдение на всички тях, ново помпено оборудване на помпените станции и изграждане на нов водоем на „Брестовица-2“ с капацитет 100 кубика. 

Всички процедури по втория етап ще се финансират от Българския ВиК холдинг или Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

24rodopi.com 

COMMENTS

WORDPRESS: 0