„ГЕРТ груп“ изгради компостираща инсталация за 9 млн. лева

„ГЕРТ груп“ изгради компостираща инсталация за 9 млн. лева

Лентата на новата компостираща инсталация в Пловдив, която бе изградена по европейски проект, бе прерязана днес. Изпълнител на проекта


Лентата на новата компостираща инсталация в Пловдив, която бе изградена по европейски проект, бе прерязана днес. Изпълнител на проекта е кърджалийската строителна компания „ГЕРТ груп“
. Екологичното съоръжение е изградено върху 43 декара в Северна индустриална зона на Пловдив.

Общата стойност на проекта „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“, с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.,  Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет, е  9 023 913,84 лева.


Изграждането и въвеждането в експлоатация на инсталацията ще допринесе за намаляване на количеството отпадъци
, депонирани на сметищата, за което Община Пловдив плаща сериозни такси. Другото предимство е, че по този начин  ще се  удължи експлоатационният срок на регионалното депо, обобщават пловдивските медии.

След обработката зелената и биомасата ще се използват за производство на висококачествен компост, с който ще се подобрява почвата в пловдивските паркове, градини и на тепетата.

Капацитетът ще е от 15 000 тона зелени отпадъци на месец, като от нея ще се произвеждат 6750 тона компост, който се търгува около 5 лева на тон.  Една част от него ще се използва за нуждите на „Градини и паркове”, а другата ще се продава на пазара.

На събитието се чакаше и кметът Здравко Димитров, като това трябваше да е първата му публична изява след прекарания коронавирус и инцидента със счупената ръка. Той обаче не се появи, тъй като лекарите му са му препоръчали все още да избягва публични мероприятия и е трябвало да отиде на рехабилитация за ръката, отбелязва „Трафик нюз“.

В компостиращата станция на „Голямоконарско шосе” ще бъдат обработвани до компост зелените отпадъци – трева, клони и листа – събирани от общинското предприятие „Градини и паркове“, както и зелените отпадъци на домакинствата от кварталите „Прослав“ и „Коматево“.

В церемонията по откриването на инсталацията участваха зам.-кметовете на Пловдив Тодор Чонев и Анести Тимчев, президентът на „ГЕРТ груп“ Тунджай Гюлер и др.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0