Германци ще ни спасяват от уличните кучета?!

Германци ще ни спасяват от уличните кучета?!

 Търсят терен за „база“, целта – пращане на животни зад границаГерманци искат да „спасяват“ Кърджали

 
Търсят терен за „база“, целта – пращане на животни зад граница


Германци искат да „спасяват“ Кърджали от уличните кучета. За целта те търсят терен край областния град, който да превърнат в база за бездомните четириноги, за които да се търсят осиновители зад граница. Но не за всички животни, а избирателно. За кучета, чиято възраст би била подходяща за по-бързо осиновяване.

Новината бе споделена за 24rodopi.com от доброволци, които от години помагат на бездомни четириноги в областния град, и които са участвали в среща с „колеги“ от Германия. Тя се е състояла преди дни в известен хотел в Кърджали. Участвали са над двадесет души. Споделено им било, че вече е създадена фондация в Кърджали, която да приема дарения за бездомните животни. Интересното обаче е, че германските гости се държали изключително агресивно към част от доброволците на срещата. Млада германка дори изпаднала в „нервна криза“ и ярост, когато бил повдигнат въпросът относно финансирането и „избирателното спасяване“. Тя започнала дори да гони част от присъстващите, а думите й били „Затова ли дойдох в лайн*ната България?!“.

Припомняме, че властите в Германия започнаха разследване преди време именно заради внос на кучета и продажбата им в страната. „Милиони кученца се пренасят нелегално от Източна Европа, за да се продават в Германия и други държави, където цените за тях са значително по-високи. Животните често са заразени, неимунизирани или с подправени документи, а купувачите в Западна Европа биват лъгани за произхода на четириногите, които много често са от нелегални развъдници в България. А условията в тях обикновено са ужасяващи – животните се използват като машини за разплод, а новородените често тънат в мръсотия и мизерия.

Кучетата нерядко са толкова болни, че умират бързо след продажбата, но трафикантите от „кучешката мафия“ печелят невъобразими суми“, писа преди седмици „Дойче веле“.

На бума на този нелегален бизнес в България е посветен и репортаж на кореспондента на АРД в Югоизточна Европа Кристиан Лимперт. Той разказва за битката, която активистите от Организацията за защита на животните „Четири лапи България“ водят срещу нелегалните развъдници и продажбите на кучета, но констатира, че българските власти са претоварени и неспособни да се справят с проблема. „Един поглед в интернет показва защо е така – български развъдници предлагат по хиляди малки кученца за продажба ежедневно. Много от тях заминават и за Германия“, отбелязва Лимперт.

В Кърджали приют за бездомни кучета на съществува. Функционираше единствено Кастрационен център. Дейността му пък бе атакувана от доброволци от години. В момента центърът е затворен. Кастрация на безпризорни животни пък не се извършва, което със сигурност ще окаже влияние върху популацията на уличните кучета. 

От години пък доброволци помагаха с храни, лекарства, пособия и труд на т.нар.“приют“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0