Георгиев, „Теклас“: Имаме малко поръчки, може би ще минем на половин работен ден!

Дружеството разчита на помощта 60:40 от държавата „Практически всички заводи спряха производство, а ние работим само за автом

Дружеството разчита на помощта 60:40 от държавата

„Практически всички заводи спряха производство, а ние работим само за автомобилните компании, така че това няма как да не ни се отрази. Засега работим, имаме малки поръчки за Европа, но ще видим колко време ще продължим. Обемът като цяло значително намаля“, това твърди адвокат Георги Георгиев, представител на изпълнителните директори на производителя на авточасти – „Теклас България“ пред „Капитал“.
Както вече 24rodopi.com писа, след акция на полиция и РЗИ на входа на „Теклас“, дружеството обяви за неприсъствени 4 дни в края на март. Фабриките отново работят от 1 април, но с намален брой работници.
„Имаме резервни варианти, платени и неплатени отпуски, макар че засега не планираме да пускаме хората в неплатен отпуск. Може би ще минем на половин работен ден. Независимо от това ще покриваме 100% от заплатите, имаме още възможности. Ще е хубаво и ако можем да използваме помощта 60:40 от държавата“, твърди адвокат Георгиев.
„Доставките не са проблем, но всичко на практика е спряло. Зависими сме единствено от автомобилните заводи. Ако те заработят, ние можем веднага да почнем да произвеждаме предишните количества“, посочва още Георгиев.
„Теклас България“ е дъщерна компания на турската Teklas, която произвежда компоненти от каучук, пластмаса и метал за автомобилната индустрия. Групата има заводи в още четири държави – Турция, Китай, Мексико и Сърбия, а най-голямата й производствена база е в Кърджали. Българското поделение включва също фабрики в Крумовград и Момчилград, а нов завод в момента се строи във Враца. За 2018 г. приходите на компанията нарастват с 22% до малко над 370 млн. лв., а нетната печалба е 52.4 млн. лв. По данни от АПИС към януари 2020 г. в дружеството работят близо 2750 души.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0