Ген. Мутафчийски разплака България: Предстоят ни времена на изпитания, ще се загубят човешки животи!

Ген. Мутафчийски разплака България: Предстоят ни времена на изпитания, ще се загубят човешки животи!

Налагане на възможно най-строгите ограничения, при които остават отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностан

Налагане на възможно най-строгите ограничения, при които остават отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанции, банки и държавните институции, ще предложи шефът на кризисния щаб

„Към нас се задава епидемия с невиждана в човешката история ярост. Трябва да сме изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите приятели, нашите колеги. След обявяването на мерките изпаднахме в дребнотемие дали фризьорските салони или магазинът за пирони ще работят. Това показва, че не знаем какво ни предстои“, заяви в извънредно изявление генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб.
Генералът не скри отчаянието си от това, което видял днес в България, затова с прочувствени думи призова хората у нас да мислят да спасят близките си, а не да ги вълнува дребнотемието.
„Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света. Слава Богу, децата ни са пощадени!“, каза генералът.
„Мои лични впечатления показват, че днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нацията има кураж, но не бива да сме лекомислени.
Предстоят ни времена на изпитания, които не са икономически. Ще се загубят човешки животи на хора, които обичаме, които са ни дали живота, които са ни гледали, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие.
Ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Не бива да се посяга на това, без което не можем – хранителните стоки и аптеките.
Цял ден получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата ми и с павилиончето за банички. Отговарям: Опитайте да спасите вашите родители, вашите баби и дядовци.
Фокусът на това, което се прави е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, за да оцелее здравната ни система и да не се налага да правим избор кой да живее и кой да умре“, каза генералът.
Налагане на възможно най-строгите ограничения, при които остават отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанции, банки и държавните институции, ще предложи шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той обяви това преди извънредно заседание на правителството.
„На практика с 30 процента се увеличи броят на заболелите за един ден. Вече са 41. В Германия се увеличиха с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки въпреки ясното съзнание за икономическия ефект.
Наложените мерки в последното денонощие, които бяха доуточнявани като че ли не дават задоволителен резултат, отбеляза той.
В Италия и Китай лекарите умират докато се грижат за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският им салон работи“, заяви ген. Мутафчийски.
„Не е време за купон“, завърши той.
Припомняме, че от вчера до 13 април България е в извънредно положение. 41 са заразените с коронавирус, 2-ма починаха.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0