Генералът излезе от хавлията и се върна в телевизора за новия сезон на… ха, дано не са депресиите!

Генералът излезе от хавлията и се върна в телевизора за новия сезон на… ха, дано не са депресиите!

Генерал Венцислав Мутафчийски „излезе“ от плажната хавлия, върнаха го на телевизионния екран и… добре дошъл, сезон

Генерал Венцислав Мутафчийски „излезе“ от плажната хавлия, върнаха го на телевизионния екран и… добре дошъл, сезон на депресиите!
Това си мислят много, страшно много българи. И са прави.
Брифингите на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса през пролетта на 2020-та не трябваше да бъдат това, което бяха.
Дано са направени правилните изводи, дано са признати грешките. Иначе, наистина ще сме в новия сезон на „угнетените психически гледат брифингите на министър и генерал“. По всички телевизионни канали.

Какво каза в първия есенен брифинг прочутият генерал:
На 8 септември в „New England Journal of Medicine“ излезе статия, която дава общите насоки – какво трябва да направим, за да изчакаме ваксината без да се разболеем. Шансът е носенето на маски, защото още 1936г. е установено, че носенето на маски намалява вирусният товар при тогавашната инфекция от вариола. И че тези, които носят предпазни маски, прекарват болестта леко и изграждат имунитет. Това е доказано напълно в азиатските страни, където има такава традиция от 2002-2003г. с ТОРС епидемията.
И един пример за ефекта от носене на маски. Това е истински случай за разпространението на коронавирус на круизен кораб в Аржентина. Капитанът издава заповед – целият персонал носи маски висока степен на защита, а всички пасажери – хирургични маски. В резултат заразените с коронавирус – 80% прекарват болестта безсимптомно или с лека сипмтоматика. Докато при подобни ситуации на други круизи, където няма такова изискване, процентът е точно обратния – само 20% изкарват болестта леко. Още повече се доказа, че заразата се разпространява не само по въздушно-капков път, а аерозолен път. Самият въздух тук при кашляне би задържал заразата за повече от няколко секудни – както е при капчиците – минути и повече. Ако не се проветряваше помещението, тогава вече става доста по- наситено на вируси. Това са неща, от които не се умира, затова маската трябва да се носи правилно. Вече има и публикации за ползата от носене на маски и навън, но е задължително вътре. Това е отразено и в заповедите на министъра на здравеопазването.
Почти променен генерал. Почти обнадеждаващи поведение и думи.

Иначе, България е на 8-мо място по смъртност и 25-то по заболеваемост в Европа.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0