Гарантиран кърджалийски мандат за Карадайъ, Караянчева ще си вземе своето, но другите 3 места…

Гарантиран кърджалийски мандат за Карадайъ, Караянчева ще си вземе своето, но другите 3 места…

От две петилетки и кусур в 9-ти Кърджалийски многомандатен район ДПС получава подкрепа за 3 до 3 и половина депутатски кресла. Систе

От две петилетки и кусур в 9-ти Кърджалийски многомандатен район ДПС получава подкрепа за 3 до 3 и половина депутатски кресла. Системата Хеър-Ниймайер дава на партията 3 или 4 мандата, съобразно това дали на ДПС е по-големият остатък за допълнителния мандат или на БСП.
ГЕРБ печели между 0,8 от мандата или пълен такъв. И понеже е или най-близо до Квотата на Хеър за избирателния район, или я покрива, Бойко Борисов винаги има свой депутат от Кърджали.
Обикновено битката в Кърджалийско е за 5-ия мандат, който се определя на база остатъци. Затова и името на последния народния представител се научава няколко дни след изборите.
Веднъж социалист №1 в Източните Родопи Милко Багдасаров го взе, после ДПС си го върна и тресна 4 от 5 възможни, а на последните избори математиката се усмихна на Александър Симов от БСП, който стана депутат само с 8 409 гласа (0,65 от пълен мандат), като Квотата на Хеър за избирателния район бе 12 928 гласа.

Ако днес премиерът Бойко Борисов прецени, че за ГЕРБ е по-изгодно да има избори в края на лято`2020 или първите дни на есента, в разпределението на кърджалийските мандати няма да има промяна – 3-1-1 или 4-1. ДПС ще вземе 3 или 4 мандата, ГЕРБ твърдо ще има кърджалийски представител в парламента, а БСП пак ще се надява с големия остатък да измъкне допълнителния мандат от ДПС.

Да, но вчера Борисов обяви, че изборите ще са догодина. Което означава, че има време за регистриране на партиите на Слави Трифонов, Мая Манолова, Цветан Цветанов, дори и на Васил Божков, който излезе на пистата тази сутрин.
Трифонов е 4-ти по рейтинг сред политиците в страната към първите дни на юни, а все още е само телевизионен водещ. Партията му, която още не е регистрирана, пък се явява трета политическа сила.
Цветан Цветанов също анонсира, че до 2-3 месеца ще даде живот на новия си политически проект. Мая Манолова пък вече си мисли, че е като активирало се свлачище над управляващите…
Дори само Слави Трифонов да е нов играч в Избори`2021, листата на неговата партия ще обърка сметките в Кърджалийски избирателен район, а при поява на други два субекта, уравнението става с много неизвестни.

Освен, че сподели очакванията си за нов политически проект на бившата си „дясна ръка“, вчера Бойко Борисов каза и друго важно нещо, което ще рефлектира върху вота идната пролет.
Обеща включването на нови листа в листите на ГЕРБ, нарече го Проветряване. „10-15 години нямаше голямо значение кой е в листите. Сега има вече много голямо значение, а и в тази нова политическа ситуация на популизъм буквално си трябват авторитети“, твърди Борисов.
Да очакваме ли нови имена в листата на ГЕРБ в Кърджалийско? Не, защото на хоризонта ги няма. Кратко, точно и ясно. Няма.
А и едва ли някой си представя, че ардински или крумовградски гербери ще позволят някой честен, свестен и известен да ги засенчи.

От днес за есента, че и за пролетта на 2020-та е ясно: Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ има гарантиран депутатски мандат 2021-2025 от Кърджали.
Цвета Караянчева ще си вземе своето. Разбира се, ако формации на Слави Трифонов и Цветан Цветанов не се появяват и не почнат да късат от електората на ГЕРБ в Източните Родопи. Тогава ще падне едно чакане до ден последен и час последен за преразпределение на големите остатъци. Такъв е методът на Хеър-Ниймайер. Държи те в напрежение. Но пък Д`ондт гарантира 5 от 5 за ДПС и затова всички останали са доволни, че вече не се прилага.

Карадайъ. Караянчева. А 3, 4 и 5?
Карадайъ ще бъде №1 в листата на ДПС, а кои ще бъдат наредени след него на избираеми позиции?
Може ли листата на Слави Трифонов да спечели мандат в Кърджалийско?
Възможно ли е Бойко Борисов да върне Вежди Рашидов пак в Кърджали?
(Следва)
24rodopi.com
Утре: „Окапали“ виняха Хасан Азис, че наредил листата от 2-ро до 10-то места, и подмолно работеха за провал на Азис и листата…

COMMENTS

WORDPRESS: 0