Гарантирано от ГЕРБ: 2 000 лева средна заплата до 2025 година

Гарантирано от ГЕРБ: 2 000 лева средна заплата до 2025 година

За добрия социален диалог през последните 4 години, ръста на доходите и условията на труд разговаряха водачът на листата на ГЕРБ Цвета

За добрия социален диалог през последните 4 години, ръста на доходите и условията на труд разговаряха водачът на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева  и кандидатите за народни представители Никола Чанев и Гроздан Колев на среща с представители на различните  синдикални федерации в КНСБ. Управленската програма на ГЕРБ съвпада с целите, заложени в Меморандума на КНСБ за социално икономическо развитие на България до 2025 г, а именно: справедливо и достойно заплащане на труда, икономическо възстановяване, социална сигурност, социален диалог и защита на трудовите права, стана ясно в хода на дискусията.

Средната брутна работна заплата в област Кърджали вече е 1165 лева, която ни нарежда на второ място в Южен централен район и на 12-то в страната. Имаме спад на безработицата през последната година, ръст на работните заплати и нито едно фалирало предприятие. „Това е голям успех в условията на пандемия, когато се налага да се търси баланс между здравето на хората и потребностите на бизнеса“, изтъкна Цвета Караянчева. Пред синдикатите представителите на ГЕРБ потвърдиха ангажимента на партията през следващия управленски мандат 2021-2025 г минималната работна заплата да стане 1000 лева, а средната – 2000.

ГЕРБ е единствената политическа партия, която е включила в листата си синдикален член в лицето на Никола Чанев, дългогодишен председател на синдикална организация в НАП, бе посочено на срещата. Той обясни защо ГЕРБ държи да запази плоския данък, как се развива проекта за индустриална зона в Кърджали и защо е важно да се инвестира в производства с висока доходност.


През последните 10 г. средната брутна заплата в сектор образование е нараснала от 460 на 1260 лева, а до 2025 г. тя ще се вдигне до 2500 лева или 125 % от средната за страната, заяви Гроздан Колев. Удвоени са разходите, които държавата отделя за образование, като се очаква те да се вдигнат до 5 на сто. В регион Кърджали са санирани и преоборудвани всички големи училища, а по 300 000 лева са предоставени за СТЕМ-среда, която стимулира заниманията с математика, информатика и природни науки.

В хода на разговорите стана дума за запазването на хиляди работни места в условията на криза, енергийната ефективност, зелената сделка, повишаването на брутния вътрешен продукт до 120 млрда лева, увеличението на парите за образование и здраве, ръста на учителските заплати с 20 на сто годишно, дуалното обучение и т.н. Отношенията ни с КНСБ са пример за ефективно партньорство в името на по-доброто качество на живот, условия на труд и социална закрила, изтъкнаха от ГЕРБ. Когато хората са сигурни за хляба си, имат работа, добри заплати, добри условия на труд и достъп до качествено образование, здравеопазване и инфраструктура, няма да има миграция и обезлюдяване на региона, категорични са управляващи и синдикати.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0