„Галъп“ "праща" 6 партии в парламента, но не е „хванала“ новия проект на Кирил Петков

„Галъп“ "праща" 6 партии в парламента, но не е „хванала“ новия проект на Кирил Петков

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при 2

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при 22,5% от пълнолетните българи, БСП – при 16,1%. „Демократична България“ – 15,8%, „Има такъв народ“ – 15,5%, ДПС – 11,9%. Близо над бариерата изглежда „Изправи се, България! Ние идваме!“ с 4,8%.

Това показват данните от изследване на общественото мнение на „Галъп интернешънъл“.

Под бариерата за влизане в 47-ото Народно събрание са „Възраждане“ – с 3,1% и ВМРО – с 2,4%.

За отбелязване е, че проучването губи от актуалността си, защото социолозите не са включили в анкетата евентуален нов политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Въпреки това, от агенцията отбелязват, че двамата са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг. При цялата условност на отчитането на лично доверие, при Борисов, например, то е 15,1% (което е исторически минимум за него), докато при Кирил Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев (с лично доверие от 65,5% през този месец), посочват от „Галъп“.

47,1% казват, че със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори. Други 23,8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0