В „училището за шампиони“: Без отсъстващи в часовете на… съдии Еланчева и Байданова

За шеста поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – ин

За шеста поредна година Районен съд – Кърджали се включва в образователната инициатива на ВСС „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“

Въпреки пандемията, предвидените срещи през месец февруари с ученици от 10 клас от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали се реализираха, съобщават от пресцентъра на Районния съд.

В два дни съдиите Вергиния Еланчева и Дарина Байданова се срещнаха с десетокласници от четири класа в часовете по философия. Учениците получиха познания относно разделението на властите, структурата на съдилищата и делата, които се разглеждат, наказателното производство и участниците в него, презумпцията за невиновност, съставът на съда разглеждащ наказателни дела срещу непълнолетни, наказателната и административно наказателната отговорност на непълнолетните, видовете наказания по Наказателния кодекс и специално видовете наказания за непълнолетни, мерки за неотклонение и такива налагани на непълнолетните, възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. С голям интерес и нескрито вълнение научиха правата и задълженията, които имат като участници в съдебните процедури, разбраха, че могат да защитят правата си чрез съдебните институции и за органите, които могат да им окажат подкрепа. Научиха още, че всеки от тях има достъп до правосъдие и как като непълнолетни следва да упражняват правата си в процеса. Разбраха, че насилието в обществото и в училище може и трябва да бъде избягвано, че всяко тяхно право следва да бъде защитавано и че трябва да са активни, за да създават за себе си и другите в обществото по-добра и хармонична среда.

Учениците задаваха въпроси и искаха да разберат какво наказание се предвижда за убийство по непредпазливост, при самоотбрана, за причиняване на средна телесна повреда. Децата бяха развълнувани и заинтригувани от срещата с магистратите от Районен съд – Кърджали, като продължиха да коментират и обсъждат разискваните теми и след определеното време за събитието.

Участието на съда в инициативата на Висшия съдебен съвет не би била възможна без активното съдействие на преподавателя по философия Руса Бориславова, учител в Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали, които са традиционен партньор и участник в нея. Учениците се отнасят изключително отговорно и за това ние, съдиите от Районен съд- Кърджали, продължаваме да виждаме смисъл за участие в програмата, посочиха от Съдебната палата в града край Арда.

До края на втория срок учениците ще имат още срещи с магистратите. Сред темите заложени по програма са трафик на хора, домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите, защита на правата на младите хора, представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите, децата и компютърните/кибер престъпленията, хулигански прояви на непълнолетни лица и последици, детското насилие. Предвижда се през месец април учениците да посетят Съдебната палата и да се запознаят с различните отдели и служби в Районния съд, а през месец май ще участват и в симулативен съдебен процес, в който ще „разиграят“ реален казус от съдебната зала.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0